Haber: Esra Tokat

Ankara’da, 2 Nisan 2019’da sahibi olduğu VCOM Veteriner Cerrahi ve Ortopedi Merkezi’nde çalışan veteriner hekim Ç.B.’yi cinsel saldırıya maruz bıraktığı gerekçesiyle tutuklanan, ardından itiraz üzerine serbest bırakılan Prof. Dr. Hasan Bilgili ile delilleri yok etmede ona yardım eden veteriner hekim Serkan Durmaz ve Jinekolog Dr. Hüseyin Şenyurt hakkında açılan davanın bugün 10'uncu duruşması Ankara Adliyesi’nde 31. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Ankara’da, 2 Nisan 2019’da sahibi olduğu VCOM Veteriner Cerrahi ve Ortopedi Merkezi’nde çalışan veteriner hekim Ç.B.’yi cinsel saldırıya maruz bıraktığı gerekçesiyle tutuklanan, ardından itiraz üzerine resen tahliye edilen Prof. Dr. Hasan Bilgili ile delilleri yok etmede ona yardım eden veteriner hekim Serkan Durmaz ve Jinekolog Dr. Hüseyin Şenyurt hakkında açılan davanın bugün 10. duruşması Ankara Adliyesi’nde başlayacak. Ayrıca Ç.B.'ye destek olmak için pek çok kadın ve kadın örgütü duruşmayı izlemeye geldi. Duruşma salonu 31. Ağır Ceza Mahkemesi'nden 26 No'lu salona alındı.

HÜSEYİN ŞENYURT VE SERKAN DURMAZ İÇİN BERAAT TALEBİNE GEREKÇE 'SOYUT İDDİA"

Duruşmada Savcı, hekim Ç.B’yi cinsel saldırıya maruz bıraktığı gerekçesiyle yargılanan Hasan Bilgili'nin, nitelikli cinsel saldırı suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, hürriyeti tahdit ve tehdit suçlarından ise beraatini istedi. Bilgili'ye yardım eden Serkan Durmaz ve Hüseyin Şenyurt'un ise "soyut iddianın dışında delil yok" diyerek beraatini istedi. Ardından savunmaların hazırlanması için bir sonraki duruşma 22 Haziran saat 10.30'a ertelendi.

kadınlar-7

TUTUKLU YARGILAMA TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ

Bir önceki duruşmada tecavüze uğradığını söyleyen Ç.B.'nin iç çamaşırında sanığın DNA'sının bulunmasına yönelik rapor bu duruşmada sunulurken Savcılık tutuklanma talebinde bulundu. Ardından Mahkeme Heyeti, sanık Hasan Bilgili hakkında tutuklu yargılama talebini reddederken adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının devam etmesine yönelik karar verdi. Duruşmada Serkan Durmaz hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrolün devamına, Hüseyin Şenyurt hakkında yurt dışı çıkış yasağı uygulanmasına, tutukluluk taleplerinin ise ayrı ayrı reddine karar verildi. 

DNA ÖRNEĞİ İÇ ÇAMAŞIRINDA ÇIKMIŞTI

Geçtiğimiz aylarda ise 3 sanığın yargılandığı dava dosyasına yeni deliller girdi.İstanbul Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi, delillerin incelenmesinin ardından hazırladığı raporu mahkemeye gönderdi. Buna göre raporun büyük bir bölümünde daha önce tespit edilen bulgulara ver verilirken, ilk kez mağdurun iç çamaşırında sanık Bilgili’ye ait DNA örneği tespit edildiği bilgisi yer aldı. Raporda, "Külot üzerinden alınan 'D' ve 'H' kodlu örneklerden, en az biri erkek birden fazla şahsa ait olabilecek karışık DNA profilleri elde edildi. Elde edilen karışık DNA profillerinin Ç.B.'ye ve Hasan Bilgili’ye ait DNA profillerini içerdiği tespit edildi" denildi.

Sanık tarafının salona gelmesi ile başlayan duruşmada Hasan Bilgili

BİR ÖNCEKİ DURUŞMADA NELER OLMUŞTU?

Duruşmada, 2010 yılında yabancı uyruklu bir öğrenciye okulda cinsel taciz iddiasında bulunulduğuna dair konuşan sanık avukatı Çağlar, "Bu söylentilere dair bir durum. Manevi tazminat davası açtık" denildi. Ç.B.'nin avukatı Arıhan ise, "Bütün bu talepler yargılamayı uzatmak ve adaletin sürüncemede bırakılması içindir. Zaten eldeki numuneler çöpe atılan numuneler, çöpe atılan numunelerin incelenmesi söz konusu" dedi.

"POLİSLER BİLGİLİ'NİN HESABINDAN KREDİ ÇEKTİ" İDDİASI

Öte yandan sanık avukatı Hatice Çağlar, 'polisler tarafından Bilgili'nin telefonu alındığında kredi çekildiği, para çekildiği' iddiasında bulunuldu ve "Buna dair şikayette bulunduk" dedi.

"HÜSEYİN ŞENYURT'A ADLİ TEDBİR KARARI UYGULANSIN"

Duruşma sonrası #dokuz8HABER'e konuşan avukatlar, Hüseyin Şenyurt hakkında herhangi bir adli tedbir verilmemesine tepki göstererek "Hüseyin Şenyurt hakkında heman adli tedbir kararı verilmeli. Adli Tıp raporu da yaklaşık 3 celsedir gelmiyor. Umarız 23 Mart'taki duruşmada gelir ve cezalandırmalar gerçekleşir" açıklamasında bulundular.

NE OLMUŞTU?

Veteriner Prof. Dr. Hasan Bilgili, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde öğretim üyesi olduğu 2019 yılı Nisan ayında, kendisine ait hayvan hastanesinde çalışan veteriner Ç.B.'ye cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra tutuklandı; ancak savcılık tarafından re’sen tahliye edildi. 

Olayla ilgili idari soruşturma kapsamında üniversitedeki görevinden çıkarılan Bilgili hakkında, "nitelikli cinsel saldırı", "cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma", "tehdit" ve "hakaret" suçlarından 5 yıldan 27,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle de dava açıldı. 

Bilgili, delilleri yok etmek amacıyla ona yardım ettiği ileri sürülen veteriner hekim Serkan Durmaz ile Ç.B.'nin vücudundaki cinsel saldırı izlerini temizlediği iddia edilen jinekolog Dr. Hüseyin Şenyurt ile birlikte yargılanmaya başlandı.