Haber: Esra Tokat

Ankara’da, 2 Nisan 2019’da sahibi olduğu VCOM Veteriner Cerrahi ve Ortopedi Merkezi’nde çalışan veteriner hekim Ç.B.’yi cinsel saldırıya maruz bıraktığı gerekçesiyle tutuklanan, ardından itiraz üzerine serbest bırakılan Prof. Dr. Hasan Bilgili ile delilleri yok etmede ona yardım eden veteriner hekim Serkan Durmaz ve Jinekolog Dr. Hüseyin Şenyurt hakkında açılan davanın bugün 7’nci duruşması Ankara Adliyesi’nde saat 10.00’da başladı.

"SÜRECİN BU KADAR UZAMASI MAĞDURİYET YARATIYOR"

Cinsel saldırıya maruz bırakılan Ç.B.'nin şikayetinin devam ettiğini beyan etmesiyle birlikte duruşma başladı. 

Ç.B.'nin avukatı Aslı Koçak Arıhan, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na tetkik yazılması talebinde bulundu. Arıhan, "Bu sürecin bu kadar uzaması adaleti geç getiriyor ve mağduriyete neden oluyor" dedi. Hüseyin Şenyurt ve Hasan Bilgili de önceki savunmalarda dediklerini tekrar etti.

SERKAN DURMAZ DURUŞMAYA KATILMADI

Sanıklardan Serkan Durmaz ise bel fıtığı olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

SANIK AVUKATINDAN "EKSİK İNCELEME" İDDİASI

Hasan Bilgili'nin avukatı Hatice Çağlar, Hasan Bilgili aleyhinde çıkan mikrobiyoloji raporuna dair Arzu Ertaş'ın "Gerekli incelemeleri yaptım, ancak onaylamadım" dediği iddiasında bulundu ve "Ankara Şehir Hastanesi'nde raporun kimin tarafından incelendiği belli değil" dedi.

Çağlar, "Patoloji raporunda Murat Alper'in gönderdiği raporda elimizde numuneler mevcuttur. Gerektiğinde incelenmesi için verebiliriz" dediğini kaydetti.

Sanık avukatı ayrıca, eksik inceleme olduğu iddiasında bulunarak, diğer 3 numunenin de İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilip, incelenmesi talebinde bulundu.

Mahkeme hakimi ise "Adli tıp gerekli görseydi, bu incelemeyi isterdi" yanıtını verdi.

foto1-11

"ELDEKİ NUMUNELER, ÇÖPE ATILAN NUMUNELER"

2010 yılında yabancı uyruklu bir öğrenciye okulda cinsel taciz iddiasında bulunulduğuna dair de konuşan sanık avukatı Çağlar, "Bu söylentilere dair bir durum. Manevi tazminat davası açtık" denildi.

Ç.B.'nin avukatı Arıhan ise, "Bütün bu talepler yargılamayı uzatmak ve adaletin sürüncemede bırakılması içindir. Zaten eldeki numuneler çöpe atılan numuneler, çöpe atılan numunelerin incelenmesi söz konusu" dedi.

"POLİSLER BİLGİLİ'NİN HESABINDAN KREDİ ÇEKTİ" İDDİASI

Öte yandan sanık avukatı Hatice Çağlar, 'polisler tarafından Bilgili'nin telefonu alındığında kredi çekildiği, para çekildiği' iddiasında bulunuldu ve "Buna dair şikayette bulunduk" dedi.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 23 MART'A ERTELENDİ

Sanık Serkan Durmaz hakkında imza şeklinde uygulanan adli kontrol, ameliyat olduğu gerekçesiyle kaldırılarak, yurt dışına çıkma yasağı konuldu. Hüseyin Şenyurt hakkında ise herhangi bir karar verilmedi. Davanın bir sonraki duruşması 23 Mart 2022 saat 10.30'a ertelendi.

"HÜSEYİN ŞENYURT'A ADLİ TEDBİR KARARI UYGULANSIN"

Duruşma sonrası #dokuz8HABER'e konuşan avukatlar, Hüseyin Şenyurt hakkında herhangi bir adli tedbir verilmemesine tepki göstererek "Hüseyin Şenyurt hakkında heman adli tedbir kararı verilmeli. Adli Tıp raporu da yaklaşık 3 celsedir gelmiyor. Umarız 23 Mart'taki duruşmada gelir ve cezalandırmalar gerçekleşir" açıklamasında bulundular.

BASIN AÇIKLAMASI ENGELLENDİ

Dava sonrası basın açıklaması yapmak isteyen Ankara Üniversitesi öğrencileri ve davayı takip eden kadınlar, polis tarafından engellendi.

Kadınlar engellemeye karşın açıklamayı yürüyerek yaptı.

BASIN AÇIKLAMASINI ÇEKMEK İSTEYEN GAZETECİYE ENGEL

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencilerinin davaya ilişkin yapmak istediği basın açıklaması öncesi polis tarafından engellenen dokuz8HABER editörü Esra Tokat'ın, Sarı Basın Kartı olmadığı gerekçesiyle görüntü almasına izin verilmedi.

Polis Tokat'a, "Sarı Basın Kartı nerede? Yoksa Sen gazeteci değilsin. Bu mesleği yapamazsın, görüntü çekemezsin. 
Bir daha görüntü almaya çalışırsan hakkında işlem başlatacağız" dedi.

Danıştay, geçen hafta Emniyet'in toplumsal olaylarda yurttaşların görüntü almasını engelleyen genelgesini iptal etmişti.

NE OLMUŞTU?

Veteriner Prof. Dr. Hasan Bilgili, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde öğretim üyesi olduğu 2019 yılı Nisan ayında, kendisine ait hayvan hastanesinde çalışan veteriner Ç.B.'ye cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra tutuklandı; ancak savcılık tarafından re’sen tahliye edildi. 

Olayla ilgili idari soruşturma kapsamında üniversitedeki görevinden çıkarılan Bilgili hakkında, "nitelikli cinsel saldırı", "cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma", "tehdit" ve "hakaret" suçlarından 5 yıldan 27,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle de dava açıldı. 

Bilgili, delilleri yok etmek amacıyla ona yardım ettiği ileri sürülen veteriner hekim Serkan Durmaz ile Ç.B.'nin vücudundaki cinsel saldırı izlerini temizlediği iddia edilen jinekolog Dr. Hüseyin Şenyurt ile birlikte yargılanmaya başlandı.