Çin'in "Çang'ı-5" uzay aracı tarafından Ay'dan alınan taş ve toprak örneklerinin 44 yıl sonra başkent Pekin'e ulaştığı bildirildi.

Çin'in Ay'dan taş ve toprak örnekleri toplamak üzere yolladığı "Çang'ı-5" uzay aracının Dünya'ya döndü. Ay'dan elde edilen taş ve toprak örneklerinin 44 yıl sonra başkent Pekin'e başarılı şekilde ulaştığı bildirildi. [caption id="attachment_105943" align="alignnone" width="800"] 44 yıl sonra ay toprağı örnekleri Çin’e ulaştı (DHA)[/caption]

İÇ MOĞALİSTAN'A İNİŞ YAPTI

Uzay aracının örnekleri taşıyan modülü Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan eyaletinde belirlenen noktaya indi. İniş ve kalkış aksamları, uydu ve örnek modülünden oluşan uzay aracı 24 Kasım'da Uzun Yürüyüş 5-Y roketiyle Hainan eyaletindeki Vınçang Uzay Merkezi'nden fırlatılmıştı.

İLK ÜLKE OLDU

Çang'ı-5, ABD'nin 1970'lerdeki Apollo ve Sovyetler Birliği'nin Luna görevlerinden bu yana, 40 yılı aşkın zaman sonra Ay'dan Dünya'ya örnek getiren ilk uzay aracı oldu. Öte yandan, 2019'da Çang'ı-4 robotik aracını Ay'ın karanlık yüzüne indiren Çin, bunu başarabilen ilk ülke olmuştu.