Habertürk ve Show TV’nin de sahibi olan Ciner Holding, 5 milyar dolarlık bir satış aşamasında. Birleşik Krallık’ta 350 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıklayan Ciner Grubu, soda külü üreticisi We Soda Limited Şirketi ile masaya oturdu.

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in haberine göre; Ciner Grubu’nun 5 milyar dolar yani 43 milyar liraya düşündüğü satış için de ABD’li yatırım bankası Goldmans Sachs’a yetki verildi. ABD’li medya kurumu Bloomberg’e göre Ciner Grubu’nun satış için görüşmelerini sürdürdüğü ifade ediliyor.

Kimya sektörünün en önemli hammaddesinden biri olan, temizlik ürünlerinden ilaç sanayiye kadar birçok alanda kullanılan soda külü üreticisi We Soda adlı firma Türkiye’nin yanı sıra ABD’de de üretim anlamında oldukça güçlü.

Ciner Grubu şirketi Park Holding, Koreli OCI Company’nin Kuzey Amerika’daki iştiraki olan OCI Resources LP şirketinin yüzde 75 hissesinin sahibi olmuştu. Soda külü üretiminde dünyanın en büyükleri arasında yer alan ve en büyük rakiplerinden birini de bünyesine katan Ciner Grubu, bu satın almayla dünyanın en büyüğü olmuştu. Grubun dünya soda külü üretiminde yüzde 9 ile en büyük paya sahip olmasını sağlayacak bu satın alma ile Ciner, yıllık 7 milyon tonluk üretim kapasitesine ulaştı.