PEKİN (AA) - Çin Savunma Bakanı Li Şangfu'nun Asya Pasifik bölgesinin en önemli savunma forumlarından Shangri-La Diyaloğu'na katılmak üzere Singapur'a gideceği bildirildi.

Çin Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Li'nin, 2-4 Haziran tarihlerinde düzenlenecek forumda "ilgili ülkelerin heyetlerinin başkanlarıyla görüşeceği" belirtildi.

Açıklamada, Li'nin ilk kez katılacağı forumda, "Çin'in Yeni Güvenlik Girişimleri" başlıklı bir konuşma yapacağı kaydedildi.

Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) tarafından bu yıl 20'ncisi düzenlenecek foruma, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de katılacak.

İki bakanın forum marjında resmi veya gayriresmi görüşme yapıp yapmayacakları merak konusu oldu.

ABD'li Bakan Austin ile Çin'in önceki Savunma Bakanı Vey Fıngı, geçen yılki Shangri-La Diyaloğu'nun marjında ilk kez yüz yüze görüşmüştü.

Austin, forumdaki konuşmasında ABD'nin Hint-Pasifik stratejisinin ana hatlarını dile getirirken, Çinli Bakan Vey, Washington'ı "Asya Pasifik'te cepheleşme yaratmakla" suçlamıştı.

İki ülke arasındaki savunma görüşmeleri, ABD'nin önceki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'de Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tavyan'ı ziyaret etmesinin ardından kesilmişti.

Öte yandan şubatta Çin'e ait yüksek irtifa balonunun ABD hava sahasına girişi ve savaş uçağından ateşlenen füzeyle vurularak düşürülmesiyle tırmanan krizin ardından, Austin'in Çinli muhataplarıyla görüşme talebinin Pekin tarafından geri çevrildiği öne sürülmüştü.

ABD ordusundan komutanlar da iletişim kanallarının yeniden açılmasına yönelik girişimlerinin Çin tarafından reddedildiğinden yakınmıştı.

Ancak son dönemde diplomatik alanda atılan bazı diyalog adımları, savunma alanında da benzeri girişimlerin olabileceği beklentisini oluşturdu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin'in en kıdemli diplomatı, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi ile 10-11 Mayıs'ta Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya gelmişti.

Görüşme, Washington ile Pekin arasında, balon krizinin ardından yapılan en üst düzey diplomatik temas olmuştu.

Son olarak, Pekin yönetimi, 24 Mayıs'ta, yıl başından bu yana boşta olan Washington Büyükelçiliğine, Dışişleri Bakan Yardımcısı Şie Fıng'ı atamıştı.