ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Çin'in koronavirüs salgınının boyutunu uluslararası kamuoyundan sakladığı ve bu süreçte tıbbi malzeme stokladığına ilişkin bir rapor hazırladı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), Çin yönetiminin, Vuhan'da ortaya çıkan koronavirüs (Covid-19) salgınını ve bulaşıcılık derecesini tıbbi stok yapabilmek için kasten sakladığını ileri sürdü. ABD AP haber ajansının haberine göre, İç Güvenlik Bakanlığı, Çin'in koronavirüs salgınındaki tutumuna ilişkin 4 sayfalık bir rapor hazırladı. Çinli yetkililerin Ocak ayından bu yana salgını kasıtlı olarak sakladığı iddia edilen raporda, Çin'in ayrıca virüsün ciddiyetini önemsiz bir vaka gibi lanse etmeye çalıştığı belirtildi.

"İTHALAT YAPILIRKEN, İHRACAT YASAKLANDI"

Öte yandan Çin'in bu süreçte çeşitli ülkelerden yoğun bir şekilde tıbbi ekipman ithal etmeye başladığına dikkat çekilen raporda, tıbbi ekipman ihracatını yasaklayıp ilgili ticari verileri paylaşmayı da reddettiği kaydedildi. Bunun yanı sıra Çin yönetiminin Covid-19'un bulaşıcılığına dair Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) de bilgilendirmediğinin vurgulandığı raporda, "Bu süreçte yapılan tıbbi ekipman ithalatı Ocak ayına ait ithalat ve ihracat verilerindeki anormallikle eşleşmektedir" denildi. Gün içerisinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, Covid-19 virüsünün Çin'in Vuhan kentinde bulunan laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu ileri sürerek, "Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlar ile dünyayı enfekte etme geçmişi var. Size bunun Vuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullanmıştı. Geçen hafta buna benzer bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump ise, virüsün Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü ancak şu anda detay paylaşamayacağını açıklamıştı.