The Taipei Times’da yer alan bir habere göre, Tayvan Hastalık Kontrol Merkezleri "Langya" olarak bilinen Langya Henipavirüs’ün halihazırda 35 kişiye bulaştığını, ancak kimsenin ölmediğini ya da ciddi bir hastalık süreci geçirmediğini bildirdi.

Haberde yer alan bir diğer bilgiye göre, virüs şu ana kadar Çin’in Şantung ve Henan eyaletlerinde görüldü ve henüz insandan insana bulaşma gibi bir durum rapor edilmedi.

Hastaların yirmi altısında ateş, yorgunluk, öksürük, baş ağrısı ve kusma gibi grip benzeri semptomların görüldüğü aktarıldı.

Bulaşımın sporadik olabileceği düşünülüyor

Yeni henipavirüsün ortaya çıkışı, geçtiğimiz hafta New England Journal of Medicine’de yayınlanan "Çin’deki Ateşli Hastalarda Zoonotik bir Henipavirüs" başlıklı bir çalışmada da yer aldı.

Çalışmada, "Hastalar arasında yakın temas veya müşterek bulaşma öyküsü yoktu, bu da insan nüfusundaki bulaşımın sporadik olabileceğini düşündürüyor" denildi.

Test edilen 25 yabani küçük hayvan türü arasında virüsün ağırlıklı olarak sivri farelerde bulunduğunu ortaya koyan çalışma, "sivri farelerin, LayV için doğal bir taşıyıcı olabileceğini düşündüren bir bulgu" olduğunu belirtti.

Ölüm oranı yüzde 75'e çıkabiliyor

Yeni virüsün, daha önce Hendra virüsü ve Nipah virüsü olmak üzere iki virüsün tespit edildiği Henipavirüs ailesinden olduğu kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, bu virüsün aşısı yok ve ağır vakalarda ölüm oranı yüzde 75’e kadar çıkabiliyor.