Edirne İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin, bugün yaptığı açıklamada, peynir fiyatlarının ardından kırmızı et fiyatında da artış olacağını savundu. Cin, "Etin ucuzluğu 2-3 ay daha gider. Bundan sonra, aynı peynir nasıl olmuşsa eti de kontrol edemeyeceğiz. Bunun sebebi plansız, programsız tarım politikaları olması" diye konuştu. Önder Cin, şunları söyledi:

"DEFALARCA SÖYLEDİM"

"Bu fiyatlar böyle sabit dururken mazot fiyatlarında bir artış yok, stabil gidiyor. Dolar öyle. Ama her ne hikmetse üreticinin ürettiği her şeyin fiyatı düşüyor, geriliyor. Ama tüketici buna rağmen her şeyi zamlı, fiyatlar yükselerek yemeye devam ediyor. Tabii burada tüketici haklı olarak isyan ediyor. 'Ne bu böyle' diyorlar. Haklılar da. Bir markete, pazara gittiğinizde 300-500 liraya iki kişilik ailenin pazar alışverişi olmuyor. Burada suç kimde bilemiyoruz. Neden oluyor? Ama burada acı bir gerçek var. İnsanların geçim derdi var, ekonomik sıkıntı var. Çocuğunu okula gönderenler harçlık vermekte zorlanıyor. Evine alışveriş yapmak için çıkan anneler zorlanıyor. Babalar, bu parayı nereden bulacağında zorlanıyor. Burada en büyük sıkıntı ne biliyor musunuz? Türkiye’de kuralların işlemesi gerekir. Liyakatli insanların işin başına geçmesi gerekir. Herkes bas bas bağırıyor, 'Peynir etten pahalı mı olur' diye. Ben, üç yıldan beri burada 'Hayvancılığın gidişatı iyi değil; hayvancı, sütçüyü bitireceksiniz' dedim. Defalarca söyledim. Bugün o noktaya geldik.

"PEYNİR NASIL OLMUŞSA ETİ DE KONTROL EDEMEYECEĞİZ"

Şu an et fiyatları gerçekten ucuz. Neden ucuz, onu da söyleyeyim. Son iki yıldan beri hızlı bir şekilde dişi hayvanlar kesime gidiyor. Düveler, inekler kesime gidiyor. Etin ucuzluğu 2-3 ay daha gider. Bundan sonra, aynı peynir nasıl olmuşsa eti de kontrol edemeyeceğiz. Bunun sebebi plansız, programsız tarım politikaları olması. Üreticinin düşünülmemesi. Enflasyon göz önünde bulundurularak üreticinin her zaman maliyetin altında bırakılması. Bunun sonucunda, 2-3 ay sonra et 200-250 lira oldu mu hiç kimse bağırmasın. Bunun tek sorumlusu, bu ülkenin Tarım Bakanı’dır. Tarım politikalarını üretenlerdir, iktidardır. 20 yıldan beri ülkeyi yönetenler bir çözüm bulamamışlarsa; bu hayvancılığı, tarımı bitirmişlerse hâlâ ‘Biz buna çözüm bulacağız’ demelerine ben akıl, mantık erdiremiyorum. Yapamıyorsunuz bu işi, tek kelimeyle bu kadar."