Kendisine sistematik şiddet uygulayan ve fuhuşa sürüklemek isteyen Hasan Karabulut’u kendisini korumak için öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’ın Yargıtay 1’nci Ceza Dairesi’nde karar duruşması görüldü. Doğan, 15 yıl hapis cezasına karşı 'meşru müdafaa' talebiyle temyiz başvurusunda bulunmuştu. Yargıtay, tutuksuz yargılanan Doğan hakkında verilen 15 yıl mahkumiyet kararını onadı. Doğan, verilen karar sonrası tekrar cezaevine girecek.

"SEMBOL OLMUŞ BİR DAVADA BÖYLE KARAR VERMEK ERKEK ŞİDDETİNİ KÖRÜKLEYECEK"

Kararı değerlendiren Çilem Doğan’ın avukatı İsa Ayanoğlu, “Maalesef kadına karşı şiddet olaylarında sembol olmuş bir davada böyle bir karar vermek, bundan sonra meydana gelebilecek erkek şiddetlerini biraz daha cesaretlendirebilir, körükleyebilir" ifadelerini kaydetti.

"VERİLEN KARAR ADİL DEĞİL"

Tutuksuz yargılanan Çilem Doğan’ın Yargıtay’daki ilk duruşması 21 Ekim tarihinde görüldü. Avukatlar, Doğan’ın cezasının bozulmasını talep etti. Yargıtay’daki ikinci duruşmada Çilem Doğan hakkında verilen kararın onandı. Ayanoğlu, karara ilişkin Gazete Duvar’a değerlendirmelerde bulundu. “Hiç beklemedikleri bir karar” olduğunu ifade eden Ayanoğlu, “Biz bozma bekliyorduk fakat, yerel mahkemenin vermiş olduğu kararı onadılar. Bu karar, Türkiye genelinde merak edilen, sonucu beklenen bir karardı. Verilen kararın adil olmadığını düşünüyoruz. Yerel mahkemenin oy çokluğu ile onanması yönünde verdiği bu karar doğru bir karar değildir. Maalesef kadına karşı şiddet olaylarında sembol olmuş bir davada böyle bir karar vermek, bundan sonra meydana gelebilecek erkek şiddetlerini biraz daha cesaretlendirebilir, körükleyebilir" dedi.

"OLAĞANÜSTÜ KANUN YOLLARINA BAŞVURACAĞIZ"

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek cezanın tekrar düzeltilmesi ve değerlendirilmesini isteme haklarının olduğunu ifade eden Avukat Ayanoğlu, “Yeni deliller olursa tekrar aynı mahkemeye müracaat ederek yeniden yargılama talep etme imkanımız da bulunuyor. Biz bu yolların tamamını deneyeceğiz. Bu arada karar kesinleşmiş oluyor. İnfaz aşamasına geçiliyor. İnfaz durdurma kararı verilmeden maalesef ki Çilem’in cezaevi yolu gözüküyor. Hukuki sürece devam edeceğiz. Başvurabileceğimiz olağanüstü kanun yolları var onlara başvuracağız" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Çilem Doğan, 8 Temmuz 2015 tarihinde Adana’da kendisine şiddet uygulayan ve para karşılığında başka erkeklerle birlikte olmaya zorlayan kocası Hasan Karabulut’u öldürdüğü için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmıştı. “Tahrik ve iyi hal indirimi” ile 15 yıl hapis cezası alan Doğan, avukatlarının adli kontrolle tahliye edilmesi yönünde talepte bulunması üzerine 20 Haziran 2016'da 50 bin TL kefalet şartıyla tahliye edilmişti. Daha sonrasında karar dosyasının Yargıtay’a taşınmasının ardından ilk dava 21 Ekim’de Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’nde görülmüştü. Dosyanın 2. duruşması ise bugün görüldü. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Çilem Doğan hakkında verilen 15 yıl hapis cezasını onadı. Doğan, tekrar cezaevine girecek.