DERİTEKS Sendikası tarafından yapılan açıklamaya göre Çiftçiler Ayakkabı Genel Müdürü Fatih Demirkaan fazla mesaiye kalan işçilere “iftar yemeği” verileceğini açıklarken iftara kalmayan işçilere ise servis verilmeyeceğini duyurdu.

Çiftçiler Ayakkabı’da sendikalaşma sürecinin başlamasıyla birlikte patronların baskısının arttığı kaydediliyor. Çiftçiler Ayakkabı Genel Müdürü Fatih Demirkaan, sendikalı işçilerin e-devlet şifrelerini isteyerek “ya iş ya sendika” diyerek tehdit ettiği öğrenildi. Ayrıca mesai kalan işçilere iftar yemeği vaat edilirken katılmayan işçiler ise işçi servisi verilmemesi yönünde tehdit ediliyor.

DERİTEKS Sendikasının konuya dair açıklaması şöyle:

Çiftçiler Ayakkabı’da Ramazan Ayının Bereketi Kaçtı

İşçi ve sendika düşmanlığına hız kesmeden devam eden Çiftçiler Ayakkabı Yönetimi ve Genel Müdür Fatih Demirkaan, inançsal ve yüksek manevi değeri olan oruç ve iftarı bile mesai şartına bağladı. Normalde manevi duyguları paylaşmak, dayanışmayı artırmak değerlere daha fazla önem vermesi için yapılan, iftar davetlerini işçisine ne koşulda olursa olsun vermeyi düşünmeyen Çiftçiler Ayakkabı Genel Müdürü Fatih Demirkaan fazla mesaiye kalanlara iftar yemeği olacağını açıklayarak işçisine verdiği değeri de göstermiş oldu. Ayrıca iftara kalmayanlara da iş çıkış saatine işçinin hakkı olan servisi de vermeyeceği söylendi. Çiftçiler Ayakkabı bu tutumuyla işyerinde Ramazan ayının bereketini kaçırmıştır. Tehditle şantajla çalışma dayatmasının insanlık dışı buluyor işçilerin hem onurlarını hem manevi değerlerini zedeleyici bu tavırdan ivedilikle vaz geçmesini bekliyoruz.

Önce Ödedi Sözünden Dönüp Geri İstedi. Sendikalı İşçileri İcraya Verdi.

Pandemi döneminde işçilerden kesinti yapmayarak maaşlarını ödeme sözü veren Çiftçiler işvereni bu sözü unutup işçilere ödeme yapmamış ve daha sonra kamuoyuna da işçilerin tepkisi sonrası ödemeleri yapmak zorunda kalmıştı. Ancak daha sonra işçiler sendikalaşmaya başlayınca sendikalı olduğunu tespit ettiği tüm işçilerden verdiği parayı geri istedi. Sadece sendikalı işçilerden geri ödeme yapılmasını isteyen işveren şimdi de geri ödeme yapmayı kabul etmeyen sendika üyesi işçileri icraya verdi.

Çiftçiler ayakkabı onlarca sendikalı işçiyi icraya vererek işçilere arasında sendikalı sendikasız ayrımına giderek sendikal faaliyetlere katılan tüm işçilere cezalandırma amacıyla hareket ediyor. İşyerinde tüm baskılara rağmen sendikalaşmanın önüne geçemeyen Çiftçiler yönetimi müdür Fatih Demirkaan aracılığıyla işçilerden e-devlet şifrelerini isteyerek işçilere “ya iş ya sendika” diyerek sendikadan istifa ettiriyor.

Ayrıca yasa ve hukuka karşı da tavır takınan Çiftçiler Ayakkabı İşyerine karşı dava açan işçiler adına şahitlik yapan işçileri işten çıkarıyor. Sendikalaşmanın başladığı 2020 yılı işçinde sendikal faaliyetlere katılan işçileri ücretsiz izin baskısıyla kısa çalışmaya tabi tutmayan ve ardından Kod-29 ile işten çıkartan işveren sendikal faaliyetleri engellemeye yönelik sınırsız baskı metotları uygulayarak işçileri sendikadan caydırmaya yönelik her yolu denemeye devam ediyor.

Ancak Çiftçiler Ayakkabı şunu unutmamalı ki uyguladığı tüm yasa dışı yöntemler ve işçilerin en doğal hakları olan sendikalaşma hakkına yönelik yapılan her türlü saldırı işçilerde daha fazla birlik ve beraberliği ve dayanışmayı büyütmüştür.

Çalıştırdığı işçilerin haklarını sürekli suiistimal eden, hak ve hukuku sadece kendinde gören Çiftçiler Ayakkabı çalıştırdığı ve şirkete katma değer yaratan işçilerini hakir görmeyi bırakmalı ve hasmane tutumundan vazgeçmelidir. Çiftçiler Ayakkabıyı sendikal baskılara bir an önce son vermeli, çoğunluğu sendikaya üye olmuş olan işçilerin tercihlerine artık saygılı olmalıdır. DERİTEKS işçinin haklı taleplerinin ve temel hak ve özgürlüklerinin takipçisi olmaya devam edecektir. İki yılı bulan süreçte gösterdiğimiz tüm sağduyulu yaklaşım karşılık bulmadığı gibi Çiftçiler Ayakkabı kendi hukuksuz çalışma rejiminin işçilerine dayatmaya, temel hak ve özgürlüklere yönelik ihlalleri bir an olsan bırakmaksızın sistematik baskılarını sürdürmeye devam etmiştir. Yönetim eliyle işyerinin huzur ve bereketi kaçmıştır. Bütün bu yanlışlardan dönmek son derece basittir ve işverenin tutumunu değiştirmesi ile mümkündür.  Çiftçiler Ayakkabı DERİTEKS Sendikası’nın işçilerin temsilcisi olarak tanımalı, tüm sendikal baskılara bir an önce son vermeli ve işçileri yıldıramayacağını bilmelidir. Gösterilen her sendikal baskının işçilerin daha fazla kenetlenmesine yol açmıştır. Bu noktada Çiftçiler Ayakkabı sorunları büyütmekten başka hiçbir işe yaramamış olan sendika düşmanı taktiklerden vazgeçmeli ve sendikamızla masaya oturmalıdır.