Çiftçi-Sen, tütün üreticilerine dair dair açıklama yayınlayarak "Tutuklanan tütün üreticileri serbest bırakılmalı, yasa geri çekilerek tütün üreticilerinin mağduriyetleri giderilmelidir" dedi.

Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ve Çiftçiler Sendikası ve Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu yaptıkları açıklamada ‘yetki belgesi’ uygulamasına karşı protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan Adıyaman, Batman ve Bingöllü tütün yetiştiricileriyle ilgili açıklama yaptı.

"ŞARK TÜTÜNÜ ÜRETİLDİĞİ SON BÖLGEDEN DE KOVULACAK"

Tütün üreticilerinin 2000 yılından sonra başlayan özelleştirme politikalarıyla mağdur edildiği ve tütün üretiminde sözleşmeli üretim döneminin başlayıp örgütsüz tütün üreticilerine tek tek sözleşmeler dayatıldığı belirtilen açıklamada, “2000'de 583 bin 474 olan üreticilerin sayısının bugün 50 bine düştü. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren ürettiği tütünü kıyıp iç pazarda satmaya çalışan tütün üreticilerine dönük yasak ve cezalar yürürlüğe sokuldu. Üretmek ve satmak için “yetki belgesi” almayan, alamayan binlerce tütün üreticisi aile olumsuz etkilenecek. Şark tütünü üretildiği son bölgeden de kovulacak.” ifadeleri yer aldı.

"TÜTÜN ÜRETİCİLERİ SERBEST BIRAKILMALI"

Açıklamada tütün üreticilerinin tutuklanmasına tepki gösterilerek, “Yürürlüğe giren “Yetki Belgesi” uygulamasının kaldırılmasını isteyen binlerce tütün üreticisi Anayasal haklarını kullanarak protesto ettiler. Kimsenin canına, malına zarar vermeden yasaya karşı tepkilerini dile getirdiler. Ancak şirketlerin kontrolündeki bir tarımsal üretim sistemini oturtmaya çalışan anlayış bundan rahatsız oldu. Çiftçilik yapma hakları için mücadele eden çiftçilerden bazıları gözaltına alındı, 10 kişi “toplantı ve gösteri yasasına muhalefet etmek ve suç işlemeye azmettirmek” iddiası ile tutuklandı. Sokak ortasında insanlara saldırıp terör estirenler, kamu mallarını soyup soğana çevirenler ortalıkta serbestçe dolaşırken hak mücadelesi verdiklerinden dolayı çiftçilerin tutuklanmaları vicdanları sızlatmaktadır. Bu yanlıştan dönülmeli, tutuklanan tütün üreticileri serbest bırakılmalı, yasa geri çekilerek tütün üreticilerinin mağduriyetleri giderilmelidir.” denildi.