Türkiye'de et krizi büyüyor. Son 1 ayda et fiyatlarına yüzde 62 zam geldi. Üreticide, etin kesim fiyatı 200 TL. Kasapta kıyma 320, kuşbaşı 325 TL. Konya'da çiftçilik yapan Hacı İyilik, "Ülkemizde etin ana problemi süt. Süt üreticisine zarar ettirirsek kesilen damızlık dişi hayvanın bir fabrikanın kapanışıyla aynı eş değerdedir. Geçen yıl sütün değerini alamadığımız için süt ineklerimizi kestirdik. İnek kestirdikçe et ucuz kaldı. Etin fiyatı şu anda yüksek değil. İki yıldır et fiyatı yerinde saydığı yükselmediği için şu anki etin fiyatını yüksek görüyorsunuz.  Besilik materyal yetişmedi şu anda da et açığı ortaya çıktı" dedi. 

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Ramazan boyunca piyasaya sunulmak üzere “8 bin 500 ton karkas ve 40 bin baş büyükbaş” ithal hayvan alımı yapılacağını, İstanbul’da bazı marketlerin kasap reyonunda düşük fiyattan satılacağını açıklamıştı.

Türkiye’de uzun zamandır et krizi devam ederken yıllara göre üretimden çekilen çiftçilerin yapılan ithalatlarla birlikte beli bükülüyor. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan yaptığı açıklamada, kasaplık ithal etle birlikte kasap reyonu olan market zincirlerine kıyma 190 liradan, kuşbaşı eti de 210 liradan satılacak. Tarım-Kredi Kooperatifleri’nde, kıymanın kilogramı 140 liradan, kuşbaşının kilogramı da 150 liradan satılacak. ESK’da da kıyma 119 lira, kuşbaşı 129 lira olarak fiyat satışa sunulacak.

Üreticinin tüccara verdiği kesim fiyatı 200 TL. Kasap reyonuna gelene kadar maliyet kalemleriyle beraber kıymalık et 320 TL kuşbaşı ise 335 TL olarak satışa sunuluyor. Aradaki fiyat farkları nedeniyle kasap esnafı, “Pahalıya satıyormuşuz algısı yaratılıyor” derken. Çiftçiler de "üreticilerin sıkıntılarını bizden dinleyin” diyor. Konya’da besicilik yapan Hacı İyilik, besicilerin yaşadıkları sorunları ANKA Haber Ajansı’na anlattı:

“SAMANIN KİLOSUNU 4 LİRAYA BULABİLİRSENİZ ALIRSINIZ: Saman 1 liraydı şu anda 4 lira. 4 liraya bulabilirseniz alırsınız. Ülkemizde etin ana problemi süt. Süt üreticisine zarar ettirirsek kesilen damızlık dişi hayvanın bir fabrikanın kapanışıyla aynı eş değerdedir.

İNEK KESTİRDİKÇE ET UCUZ KALDI: Geçen yıl sütün değerini alamadığımız için süt ineklerimizi kestirdik. İnek kestirdikçe et ucuz kaldı. Etin fiyatı şu anda yüksek değil. İki yıldır et fiyatı yerinde saydığı yükselmediği için şu anki etin fiyatını yüksek görüyorsunuz.

SÜT İNEKLERİ BİTTİ, ET AÇIĞI ORTAYA ÇIKTI: Süt üreticisi ineğini kestirdi. Belli bir miktarda süt değerine çıktıktan sonra üretim tekrar devam etmeye başladı ama elimizdeki süt inekleri bitti. Besilik materyal yetişmedi şu anda da et açığı ortaya çıktı. Arz ve talep birbirini dengelemediği için et şu anda yüksek. İki yıldır ne ette ne de sütte üretici istediği karı elde edemedi. Ama zararına üretim yapmak zorunda kaldı.”