Haber: Bekir Güneş

Kırsal alanda kalkınma ve sağlıklı, ucuz gıda için son dönemde atağa kalkan CHP’li belediyeler, İstanbul’da kapsamlı bir fuarda bir araya geldi. Dört gün sürecek olan “CHP’li Belediyeler Tarım Zirvesi”nde tarıma sağlanan destekler ele alınacak, kapsamlı bir yol haritası belirlenecek. 150’ye yakın CHP’li belediyenin tarım alanında yaptığı çalışmalar, projeler ve tecrübeler de paylaşılacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla başlayan Tarım Zirvesi’nde CHP’nin tarım politikası da detaylı biçimde kamuoyuna açıklanacak.

KILIÇDAROĞLU: İMAM VARSA, VETERİNER DE OLACAK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, “Havadan malı götürenlerden yana olan düzeni değiştireceğiz. Eğer varsanız, biz hazırız. Beraber bu düzeni değiştireceğiz” dedi. Anayasa’nın 166. maddesine atıfta bulunan Kılıçdaroğlu, sanayi ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde dağılacağını vurguladı. Köylerde veteriner görevlendirileceğini, mutlaka ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni olacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Köylerimizde nasıl imamlar onurlarıyla, şerefleriyle görev yapıyorsa, aynı köylerde ziraat mühendisleri, zirata teknisyeni, veteriner de olacak. Çiftçiye her türlü desteği yapacağız” dedi.

“UCUZ MAZOT, UCUZ GÜBRE”

Gübrelerin pahalı olmasına da dikkat çeken Kılıçdaroğlu, ucuz mazot ve ucuz gübrenin mutlaka sağlanacağını, gerekirse fabrikanın doğrudan doğruya devlet tarafından kurulacağını dile getirdi. Kooperatifleşme vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, mevsimlik işçilerin insani koşullarda çalışmasının mutlaka sağlanacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Hiç meraklanmasınlar, az kaldı sabretsinler, iktidarımızda bütün bu sorunlar çözülecek. Tereyağından kıl çeker gibi tamamını çözeceğiz. Dostlarımızla beraber, halkımızla beraber çözeceğiz.” dedi.

SİGORTALI SAYISI DÜŞTÜ

Tarım Zirvesi’nin açılışında konuşan Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, tarımsal hasılada ciddi bir gerileme olduğunu söyledi. Sarıbal, toplam istihdamda tarımsal istihdamın toplam istihdamdaki payının da, tarımda çalışan sigortalı sayısının da düştüğünü dile getirdi ve tarımda sigortalı çalışan sayısının 29 bin 554 kişi olduğunu söyledi.

fuar f2