Bütçe görüşmelerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ile ilgili kuruluşların bütçelerine ilişkin konuştu.

Güney Doğu Anadolu Projesi’nin (GAP) belirtilen sürede bitirilmemesine yönelik eleştiride bulunan Sezgin Tanrıkulu, Meclis'in tepkisiyle karşılaştı.

Tanrıkulu konuşmasında; 1970’li yıllarda planlanan GAP’ın 2000’li yıllarda işletmeye alınacağını ancak geçen onca yılda defalarca kez AKP’li Cumhurbaşkanı tarafından açılma tarihi verilmesine rağmen açılmamasını gündeme getirdi.

"GAP PROJESİ SİZE BİR RANT SAĞLAMIYOR"

“Sene 2021. Neden bitmedi değerli dostlar?” diye soran Tanrıkulu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çünkü ekseninizi değiştirdiniz. Yatırımdan ve üretimden uzaklaştınız. Çılgın projelere ve ranta dönüştünüz. İstanbul’da bir çılgın proje planlıyorsunuz. O proje, İstanbul’u felakete sürükleyecek ve rant sağlayacak ama GAP bölgeyi felaketten kurtaracaktı, istihdam sağlayacaktı. Bunlardan vazgeçtiniz nedeni şu. Çünkü GAP Projesi size bir rant sağlamıyor, bir rant sağlamıyor. Eğer biterse 4 milyon kişiye iş sağlanacak, 2 milyon 100 bin hektar da sulamaya açılacak. Büyük bir proje ama yeni ihale yapamıyorsunuz, yeni ihale yapma şansınız yok. O nedenle de ödenek aktarmıyorsunuz, projelerinizi ranta aktarıyorsunuz. Bakın Silvan Barajı bitmedi, eğer biterse Silvan Ovası filan hepsi sulanacak.”

“Ranta döndünüz, güvenlik politikalarına döndünüz” diyerek iktidara seslenen Tanrıkulu, şu sözlere yer verdi:

"HIRSIZLARI EVDEN ÇIKARACAĞIZ"

“Neden GAP’a kaynak aktarmıyorsunuz biliyor musunuz? Ranttan dolayı! Daha geçen gün, bakın geçen gün orada güvenlik ihalesi almış iki taşeronla karşılaştım. Sormuşlar, bakın güvenlik ihalesi almış. Sordum onlara. Dedi ki, ‘biz güvenlik ihalesinden pay alamadık.’ Neden alamadınız? İhaleyi vermişsiniz 100 liraya, 40 lira teklif etmişler. GAP’ın şu anda biten kısmı yüzde 80. Neden kaynak aktarmıyorsunuz? Neden sadece güvenlik politikalarına ve Kayyum Politikalarına döndünüz? Nedeni bu! Oradan artık vazgeçtiniz! Sizin siyasi ayağınız güvenlik bürokrasisi oldu, ekonomik ayağınız ve sosyal ayağınız da Kayyumlar oldu ve diğer çıkar çevreleri oldu. O nedenle bu şekilde bağırıyorsunuz. Yoksa bu dediklerimde ortaklaşmamamız mümkün mü? Bakın kendi Bakanlarınız 2008 yılında, 2015 yılında, 2017 yılında ‘bitecek’ demiş. Neden bitmedi?

Şunu söyleyeceğim değerli arkadaşlar bakın: Hırsız evin içindeyse, kilit işe yaramaz. Hırsızları evden çıkaracağız, bağımsız Yargı önünde adil biçimde hesap soracağız, helalleşmeyeceğiz."