CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Meclis'ten geçen ve elektrik piyasası ile madenleri ilgilendiren torba yasaya tümüyle karşı olduklarını vurguladı. Şevkin, "İktidarın acelesi var! BOTAŞ ve TPAO’yu kime diye sordu.

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, sermayeyi önceleyen, kamulaştırma işlemlerinin hızlı ve denetimden uzak gerçekleştirilmesini sağlamak üzere milletin önüne konulan torba düzenlemelere karşı olduğunu vurguladı. TBMM kabul edilen “Elektrik Piyasası Düzenleme Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne karşı olduklarını belirten Dr. Şevkin, Meclis kürsüsünden parti grubu adına yaptığı konuşmada madencilikte, enerjide, dağıtımda denetim mekanizmalarının ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.

"MADEN İŞÇİLERİ, SOKAKLARDA DÖVÜLÜYOR"

Nefeslerinin iktidarın ensesinde olacağına işaret eden Dr. Şevkin, “Yaptığınız her yanlış, kaçırdığınız her ihale, sildiğiniz her yandaş borcunu bu kürsüden suratınıza haykıracağız” diye konuştu. İktidarın yakınındaki şirketleri önceleyen, yurttaşları dışlayan; halkla, çevre örgütleriyle, odalarla görüşmeyen; hatta, komisyona katılmak isteyen çevre örgütlerini toplantı salonundan çıkaran bir anlayışla hazırladığı torba kanunda vatandaşın adına yer verilmediğini, faturalarda tek kuruş indirim yapılmadığını dile getiren Dr. Şevkin, doğayı tahrip eden tesislere göz yumulduğunu, yıllardır hak arayan maden işçisinin hak mücadelesinin görmezden gelindiğini, adeta insan öğüten madenlerdeki işçilerin hak arama eylemlerine seyirci alındığını, iktidarın haklarını arayan işçileri sokaklarda dövdüğünü dile getirdi. Elektriğe yüzde 32,3, doğalgaza yüzde 34,7 oranında zam yapıldığını, Covid-19 bahane edilerek açlığa mahkum edilen insanların faturalarını ödeyemediğini vurgulayan Dr. Şevkin, faturasını düzenli ödeyen insanlardan da Yargıtay kararı hiçe sayılarak 10 yıl boyunca elektrik kayıp-kaçak bedeli alınacağını söyledi.

“BU ACELENİZ NEDİR?”

Konuşmasında, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) payına da işaret eden Dr. Şevkin, “Millet; iktidarın çiftliği olmuş bir televizyonun parasını ödemek zorunda mı? Vatandaşın sırtındaki kambur büyüdükçe büyüyor. Kaliteli kanun yapmak yerine, her şeyi tane tane konuşmak yerine bu aceleniz neden?” diye sordu. Kanunla bütün doğalgaz ihaleleri ile Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) tüm ihalelerinin ‘Kamu İhale Kanunu’ kapsamından çıkarıldığını, Varlık Fonu’nun şirketleri olan TPAO ve BOTAŞ’ın yaptığı ihalelerin kamu denetiminden kaçırıldığını kaydeden Dr. Şevkin, “Yine kime söz verdiniz? Kime satacaksınız bu şirketleri? BOTAŞ'ı, TPAO’yu kime sattığınızı kamuoyuna açıklayacak mısınız?” sorularını yöneltti.

“HAYKIRACAĞIZ!”

Yasaya tümüyle karşı olduklarının altını çizen Dr. Şevkin, şöyle devam etti: “Elektrik için lastiğin yakılmadığı, kayıp kaçak bedelinin vatandaşa değil, şirketlere ödetildiği, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) desteklerinin dolarla yapılmadığı, bütçe hakkının ihlal edilmediği, en önemlisi faturaların ucuzladığı bir Türkiye istiyoruz. Nefesimiz ensenizde; yaptığınız her yanlış, kaçırdığınız her ihale, sildiğiniz her yandaş borcunu bu kürsüden suratınıza haykıracağız.”