CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), orman yangınlarına ilişkin yayınlar konusunda medya kuruluşlarına yaptığı uyarıyı “Abdülhamit sansüründen’ öte bir durum var burada” sözleri ile değerlendirdi. Sertel, “Yazıklar olsun. Türkiye’de sansürün bu kadar koyusu, kötüsü hiç yaşanmamıştı” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, RTÜK'ün orman yangınlarına ilişkin yayınlara yönelik medya kuruluşlarına yaptığı uyarıyı değerlendirdi. RTÜK’ün Anayasa’ya karşı gelerek, halkın haber alma özgürlüğünü hiçe sayarak televizyon kanallarını ceza ile tehdit ettiğini savunan Sertel, şunları söyledi:

"ŞİMDİ MEDYAYI BASKI ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR"

“Türkiye’de günlerdir ormanlarımız cayır cayır yanıyor. Siyasi iktidar, tek adam yönetimi, Tarım Orman Bakanı, bakanlar; hepsi ormanların yanışını seyrediyorlar. Ve çare arayanlara karşı da susturma yolları arıyorlar. Türkiye’nin ormanlarını üç Rus uçağına mahkum eden, Türk Hava Kurumu’nun uçaklarını hangarlarda bekleten, Türkiye’yi yangın söndürme uçağından mahrum edenler şimdi medyayı baskı altına almaya çalışıyor.

Neymiş? ‘Halkın morali bozulmasın.’ Siz, haber yaparken dikkatli olacakmışsınız. Eğer dikkat etmezseniz, yangınla ilgili gerçekleri açıklarsanız, size ceza yazabiliriz diye yazılı açıklama yapıyorlar, metin gönderiyorlar, televizyonlara. Televizyonlarda yangın ile ilgili eleştirel haber yapmak ya da eleştirel yorumda bulunmak; televizyonlara ceza yazılmasının maddesi olarak yazılmış.

‘Abdülhamit sansüründen’ öte bir durum var burada. Siz yangını söndürmeyeceksiniz, söndüremeyeceksiniz; bunu haber yapanları cezalandırma yolunu çözeceksiniz. Basın ve ifade özgürlüğü açısından zaten sınıfta kalmıştınız; televizyonlara, radyolara, gazetelere ceza yağdırmaktan başka bir işiniz kalmadı. Yazıklar olsun. Türkiye’de sansürün bu kadar koyusu, kötüsü hiç yaşanmamıştı. Bu, sizin sonunuzun geldiğini, iktidarınızın sonunun geldiğini, yapılacak ilk seçimlerde, halkın sizi göndereceğinin somut delilidir.

RTÜK ile ceza yazdığınız televizyonlara kanunsuz ve hukuksuz işlemler yaptınız ve yapıyorsunuz. Ama gün gelecek, bunların hepsinin hesabını mahkeme huzurunda vereceksiniz. O günler çok yakındır.”