Konuyu Meclis gündemine taşıyan Gök, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında ara verilen yüz yüze eğitim, 6 Eylül’de yeniden başladı. Hem salgın koşulları, hem eğitim öğretim döneminin başlamasıyla yurttaşların artan masrafları kredi masraflarını da artırdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, kanser ve kalp krizi geçirmiş olan binlerce yurttaşa bankaların kredi vermediğini, bu durumda kalan yurttaşların kendilerinin yaşarken ölü sayılmasına isyan ettiğini söyledi.

HAYAT SİGORTASI YOKSA, KREDİ DE YOK

“Kredilerin geri dönüşünün sağlanmasını teminen istenen teminatlardan birisi olan hayat sigortası kanser, böbrek yetmezliği, diyaliz, siroz, kalıcı felç ve kalp hastalığı geçmişi olan kişilere yapılmamakta, sözü geçen yurttaşlarımız başka teminat seçeneklerini sağlayamadığı takdirde kredilere başvuramamaktadır” diyen Gök, kurumların sigorta yapmama hakkına istinaden yapılan başvuruların kabul edilmemesinin mümkün olduğunu ancak sosyal devlet ilkesi gereği bu durumda kalan yurttaşların mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirtti.

BAKAN LÜTFİ ELVAN’A 4 SORU

Gök, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Gök, önergede şu soruları yöneltti:

1- 2020 ve 2021 yıllarında hayat sigortası yaptıramaması sebebiyle kredi başvurusu yapamayan yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?

2- 2020 ve 2021 yıllarında hastalık geçmişi sebebiyle kredi başvuruları reddedilen yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?

3- Hastalık geçmişi sebebiyle bankalardan kredi alamayan yurttaşlarımızın kredi imkanlarına ulaşabilmesi için bir finansal yapı oluşturulması düşünülmekte midir?

4- Hastalık geçmişi sebebiyle bankalardan kredi alamayan yurttaşlarımıza devlet güvencesi sağlanması yoluyla mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir adım atılacak mıdır?