HDP, "Ekonomideki sorunlara kalıcı çözümlerin üretilmesi" amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulması için verdiği önergenin, TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülmesi için grup önerisi getirdi.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, "Şimdi, diyorsunuz ki, 'Dolar artıyor, o yüzden akaryakıta zam yapıyoruz.' Ya, inerken düşürmüyorsunuz, çıktığı noktadan devam ediyorsunuz, şimdi tekrar çıktı diye bir daha artırıyorsunuz. Yani böyle bir ekonomik model, böyle bir yaklaşım, böyle bir açıklama, böyle bir izah herhâlde bu devirde olur ancak, başka bir zamanda görülemeyecek bir durumdur" diye konuştu.

"HÜKÜMETİN EKONOMİ PROGRAMI İFLAS ETMİŞTİR"

İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu da, "İhracatta ilk 10 ekonomi arasına giremedik ama en yüksek enflasyon konusunda ilk 10 arasındaki yerimizi kimseye kaptırmıyoruz. Venezuela, Sudan, Lübnan, Suriye ve Zimbabve'den sonra... Onlar bile bizden daha iyi durumda" dedi. Hükümetin 2023 ihracat hedefinin 500 milyar dolar olmasına rağmen şu anda 226 milyar doları bile bulamayacak hale geldiğini kaydeden Çulhaoğlu, "Sonuçta, Hükûmetin ekonomi programı iflas etmiştir" dedi.

ÖNERİ REDDEDİLDİ

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de şöyle konuştu: "Mamaya bile alarm takılmışken bu durumdan maalesef iktidar mensupları utanç duymuyor. Başekonomist Erdoğan, ‘Vicdansızlık yapmayın, aç kalan yok’ dedi. Bakan Nebati de çıktı dedi ki ‘Dar gelirliler hariç üretici ve ihracatçılar kâr ediyor.’ Lafa bakar mısınız? Zenginler daha da zenginleşiyor, orta sınıf kalmamış, yoksul daha da yoksullaşıyor maalesef. Siz, yandaş zenginlerini seviyorsunuz, biz bunu biliyoruz. Sizlerin ve yandaşlarınızın bir eli yağda, bir eli balda, manda yoğurduyla, badem sütüyle besleniyorsunuz. Siz tepedekiler yutarken vatandaş yutkunuyor.”

AKP Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık ise vatandaşın refahını artımaya devam edeceklerini söyledi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada HDP'nin önerisi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.