Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye yönelik ambargosunun nedenlerini soran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bazı ülkeler Türkiye’ye karşı konjonktürel gruplaşmalara yöneldi" yanıtını verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Suudi Arabistan hükümetinin Türkiye’ye karşı aldığı ambargo kararıyla, bu ülkeye ihracat yapan firmalar ile ürünleri taşıyan nakliye firmalarının yaşadığı sıkıntıyı Meclis gündemine taşıdı.

"TÜRKİYE’YE NEDEN SIRT ÇEVİRDİLER?"

3,3 milyar dolarlık bir ekonominin kapılarının kapanmasını önlemek adına yapılan çalışmalardan sonuç alınamamasının nedenlerinin açıklanmasını isteyen ve Dışişleri Bakanlığı'na yazılı soru önergesi veren Ömer Fethi Gürer, “Mısır, Suudi Arabistan ve Suriye gibi Yunanistan ile işbirliğine yönelen ülkelerin Türkiye’ye sırtlarını dönmelerini, iktidarın dış politikada yaşadığı bir başarısızlık olarak kabul ediyor musunuz?” diye sordu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU’NDAN İLGİNÇ YANIT

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Dış Politika gündemimizdeki tüm meseleleri milli menfaatlerimiz doğrultusunda, tarihimizin ve coğrafyamızın gerekleri çerçevesinde ele alıyoruz. Sahada ve masada etkin bir diplomasi uygularken, bölgesel ve küresel barış, istikrar ve refaha katkıda bulunmayı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE’YE KARŞI KONJONKTÜREL GRUPLAŞMALAR VAR"

Bazı ülkelerin Türkiye karşıtı konjonktürel gruplaşmalara yönelmelerinin Türkiye’nin ilkeli yaklaşımlarını etkilemeyeceğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye, artan imkan ve kabiliyetleriyle, ahlaki değerlere dayanan, insani ve girişimci dış politikası çerçevesinde inisiyatif almaya devam edecektir. Türkiye’nin bu ilkeli ve dirayetli tutumu ülkemizin uluslararası toplumdaki saygınlığını da artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

"FİRMALARIN ÇIKARLARI KORUNACAK"

Bakan Çavuşoğlu, bölge ülkeleriyle ticaret yapan firmaların çıkarlarının korunması ve karşılaştıkları sorunların giderilmesinin Bakanlıklarının öncelikleri arasında olduğunu ifade etti. Bakan yanıtta Suudi Arabistan uyguladığı ambargoya ise hiç değinmedi.

"3,3 MİLYARLIK KAPI KAPANDI"

CHP'li Ömer Fethi Gürer, ihracatçı firmaların özellikle pandemi döneminde böyle bir ambargo ile karşılaşmasının çok sayıda firmayı ciddi manada sıkıntıya soktuğunu belirterek, şöyle devam etti: "Bakan sorumuza yanıtta Suudi Ambargosuna hiç değinmiyor. Var olanı yokmuş gibi görerek sorunlar çözülemez. Bakanın açıklamasında önce gerçeğin altını çizip sonra bu bağlamda yaptıklarını anlatmasını beklerdim. Halen 3,3 Milyar dolarlık bir kapının kapanmasını, Sayın Bakan’ın Türkiye’ye karşı olan gruplardan bahsederek geçiştirmesi anlaşılabilir bir yaklaşım değildir. Ambargo var mı yok mu? Varsa siz ne yapıyorsunuz? İhracat daralması ile yaşanan sorun nasıl aşılmaya çalışılıyor ya da bu konuda bir çalışma yapılıyor mu? Başka Arap ülkelerine de yayılma eğilimi gösteren ambargo, yanlış dış politikanın bir sonucu. Adalet için açıklanan açılımlar dış politikada yapılan yanlış tercihler için de düşünülüyor mu? 'Yurtta Barış, Dünya da Barış' yaklaşımından uzaklaşmak, 'dostum' diye başlayan nutukların da sonunu getirdi." İhracat yaptığımız ülkeler içinde 16. sırada yer alan Suudi Arabistan’a makine ve ulaşım araçları ile meyve ve sebze gibi gıda ürünleri ihraç ettiğimizi hatırlatan Gürer, “AKP iktidarı sıfır sorunlu dış politika diye başladığı süreçte uyguladığı politikalarla yıllardır iyi ilişkiler içinde olduğu ülkelerle dahi ilişkileri olumsuz kıldığına dikkat çekti. Mısır gibi büyükelçimiz dahi olmayan ülkelerle olan ilişkilerimiz yanında kralı öldüğü için yas tutup bayrakları yarıya indirdiğimiz Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle bile dış politikaların sorunlu olması ülkemize fayda sağlamamaktadır” diye konuştu.