CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemirli, TİGEM’in tedarik ettiği sağlık yönünden aranan şartlara uymadığı belirlenen hayvanlarla ilgili soruşturmanın halen sürdüğünü açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2016-2018 yıllara arasında uygulanan Genç Çiftçi Projesi kapsamında, sağlık yönünden aranan şartlara uymayan hayvanların TİGEM tarafından alınıp genç çiftçilere dağıtılması olayının akıbetini, soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bakanlıklarınca yapılan inceleme ve soruşturmanın devam ettiğini bildirdi. Önerge sahibi Ömer Fethi Gürer ise 2 yıldan fazla bir zamandır devam eden soruşturma ve incelemenin halen tamamlanamamış olmasının, kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden olduğunu söyledi.

"DAMIZLIK SKANDALININ AKIBETİ NE OLDU?"

Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, 2016 yılında başlattığı Genç Çiftçi Projesi kapsamında, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) aldığı hayvanların bazılarının damızlık özelliği olmadığı, bir kısmının şartnamede sayılan hayvan ırklarından olmadığı ve sağlık yönünde aranan şartları taşımadığının Sayıştay Raporlarının denetimi ile ortaya çıktığını hatırlattı. Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, bu konuda Bakanlığın açtığı bir soruşturmanın olup olmadığının açıklanmasını istedi. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ayrıca, "Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Programı 2016, 2017, 2018 yıllarında uygulanmıştı. Program kapsamında desteklenen projeler arasında büyükbaş hayvan yetiştiriciliği de yer almakta olup, proje yıllarında her bir genç çiftçiye 30.000,00 TL değerinde büyükbaş hayvan teslim edildiği ifade edilmektedir. Bu destekten yararlanan genç çiftçi sayısı kaçtır? Kaç genç çifti hangi illerde bu destekten yararlanmıştır? Genç çiftçilerin aldığı bu desteğin illere göre dağılımı nedir?" şeklindeki sorularına da yanıt istedi.

"BAKANLIĞIN İNCELEMESİ DEVAM EDİYOR"

Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 106 yılında başlayan Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi 2018 yılında sona erdiğini hatırlattı. TİGEM tarağından tedarik edilen ve yönetmeliğe uygun olmayan hayvanların reddedildiğini, karantinası tamamlanan hayvanların dağıtımlarının yapıldığını açıkladı. Bakan Pakdemirli, "Bakanlığımızca yürütülen inceleme/soruşturma devam etmekte olup, bu güne kadar düzenlenen raporlar adli, disiplin, tazmin ve idari yönden işlemleri tesis edilmek üzere ilgili mercilere intikal ettirilmiştir" ifadelerini kullandı.

"BÜYÜKBAŞ HAYVAN DAĞITILDI"

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı çerçevesinde 2016-2018 arasında Büyükbaş hayvan dağıtımı yapıldığını belirten Pakdemirli, şöyle devam etti: "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesine İlişkin 2016/8540 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde projeden yararlanacak olan genç çiftçilerin 18-40 yaş aralığında ve kırsal alanda ikamet etmesi zorunlu koşulmuştur. Proje kapsamında 81 İlimizin tamamında büyükbaş ve küçükbaş damızlık hayvan dağıtımı gerçekleştirilmiştir." CHP'li Gürer ise Sayıştay’ın denetimlerinde ortaya çıkan olumsuzlukların üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca inceleme ve soruşturmanın halen tamamlanmamış olmasının düşündürücü olduğunu belirterek, "Bir an önce soruşturma sonuçlandırılmalıdır" dedi.