CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay; zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasının öngören kanun teklifine karşı; Kur’an-ı Kerim’de zeytinin kutsal bir meyve olarak geçtiğini anımsattı, “Kutsalları onların para olmuş, zenginleşmek olmuş, bindikleri arabalar, saraylar olmuş. Bunu bu yasa ile de bir kez daha gördük” dedi.

TBMM’de Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda, bugün; AKP’nin zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören, "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşülecek.

Muhalefet milletvekilleri, çevreciler ve vatandaşlar, bugün TBMM’de; teklifin geri çekilmesi için açıklama yaptı. CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, teklifi ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Erbay, şunları söyledi:

“Zeytin bizim yaşam kaynağımız, yüzyıllardır insanlar zeytin sayesinde geçimlerini sağladılar, karınlarını doyurdular. Zeytini satarak, zeytinyağından geçimlerini sağladılar. Maalesef son yıllarda mevcut iktidar uygulamalarla maden şirketlerinin önünü açmak adına bu zeytinliklerin kesilmesi veya taşınabilmesi adına birtakım düzenlemelerle sürekli şansını zorluyor. Daha önce yönetmelikler çıkardılar, yasalar geçirdiler.

Anayasa ile korunmuş zeytin. (İktidarın yaptığı düzenlemeler) Hukuki mücadelelerle hep geri döndü. Defalarca bu yönetmelikler de iptal oldu. Anayasa Mahkemesi yasaları da iptal etti. Ama doymayan bir yapı var. Sürekli daha fazlasını isteyen bir yapı var. Bu şirketlerin biliyoruz Meclis koridorlarında kimleri gezdiklerini, kimlerle görüştüklerini biliyoruz. Yaptıkları o görüşmeler sonucunda tekrardan bu yasayı Meclis gündemine apar topar getirdiler.”

Erbay, köylülerin ve çevrecilerin zeytinlikleri korumak için Meclis’e gelmek istediğini ancak polis tarafından engellendiğini aktararak, onları CHP’li milletvekillerinin girişimleri sonucu Meclis’e getirebildiklerini söyledi.

Erbay, iktidara Kur’an-ı Kerim’de geçen zeytinle ilgili de “samimiyet” eleştirisinde bulunarak, “Zeytin çok kutsaldır, temel ihtiyacımız. Buna rağmen artık onların kutsallığı para olmuş. Yeşil, doların yeşili olmuş. Onlar için kutsallık bu olmuş. Bu somut gösterge. Uygulamaları net şekilde, konuşurken çok güzel konuşuyorlar, bütçe görüşmeleri sırasında çok güzel naralar attılar ama gerçekleri bu şekilde uygulamalarla görüyoruz. Kutsalları onların para olmuş, zenginleşmek olmuş, bindikleri arabalar, saraylar olmuş. Bunu bu yasa ile de bir kez daha gördük” dedi.