CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, hükümetin Covid’den kaynaklanan ölümleri “dolaşım sistemi, zatürre ve şeker hastalığı” gibi başlıklar altına koyarak gizlediğini iddia etti. Adıgüzel, hükümetin; açıkladığı 200 binden fazla ölümün 113 binini bu şekilde tanımlayarak, Covid kaynaklı ölümleri daha az gösterdiğini öne sürdü.

2021 yılı Türkiye Ölüm İstatistiklerinde Covid-19’dan vefat edenlerin sayısının 87 bin olarak açıklanmasına tepki gösteren CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel bugün bir açıklama yaptı. Tıp hekimi olan Adıgüzel şunları söyledi:

“COVİD’DEN VEFAT EDEN FAZLADAN 113 BİN KİŞİ DAHA VAR”

"Hükümetin pandemi döneminde Covid’den vefat sayılarını düşük gösterdiğini, bunun için 2020 ve 2021 yılı Türkiye Ölüm İstatistiklerini de açıklamadığını söylemiştik. Bugün ölüm istatistikleri açıklandı. 2021 yılı sonu itibari ile 2022 yılı hariç olmak üzere Covid’den vefatları 87 bin olarak gösterdi. Ancak geçtiğimiz yıllara göre baktığımızda ölüm istatistiklerinde 2020 ve 2021 yılı için fazladan bir 200 bin vefat gözüküyor. Bunların nereden kaynaklandığını araştırdığımızda kanserden ölümlerin aynı olduğunu, sinir sistemi, böbrek hastalıkları, yaralanma, zedelenme diğer her şeyin geçtiğimiz yıllara göre aynı olduğunu ancak dolaşım sistemi-kalp krizi, solunum sistemi-zatürre oranlarının geçtiğimiz yıllara göre fazla olduğunu gördük. İşte burada kalp krizlerinin geçtiğimiz yıllara göre fazladan 53 bin olduğunu, yine solunum sisteminde zatürre miktarlarının geçtiğimiz yıllara göre 2020 ve 2021 yıllarında fazladan 32 bin olduğunu gördük. Bunların toplamı 85 bin yapıyor. Şeker hastalığı gibi başka bazı birimlere yazılan miktarlarla beraber fazladan 113 bin daha aslında Covid olup, ölüm nedeninde Covid yazılmayan vefat sayısı gördük.

Yani hükümet 200 bin fazladan ölümün 87 bini dışındaki 113 binini dolaşım sistemi, kalp krizi, solunum sistemi, zatürre ve şeker hastalığı bölümlerinin altına sıkıştırmış, saklamış gözüküyor. Biz o günlerde dedik ki, hükümet COVID’den kaynaklı ölümleri düşük gösteriyor. Bu en az iki buçuk katı. Bu istatistikler de gösteriyor ki tam da 2,5 katı aslında COVID’den vefat var. Fakat hükümet bunları bugün itiraf etmek yerine, dolaşım sistemi-kalp krizi, solunum sistemi-zatürre alanlarının altına saklamış gözüküyor."