Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna gezisi esnasında CHP’den iktidara sert eleştiriler geldi. TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Utku Çakırözer, Rusya ile Ukrayna arasında çıkacak bir çatışmanın en çok Türkiye’yi etkileyeceğine dikkat çekerek, “Haftalardır Ukrayna Rusya arasında krizden bahsediyoruz. Tüm dünya bunu konuşuyor. Gerginlik sürerse ABD NATO’nun Karadeniz’deki varlığını arttırmak isteyecek. Ama AKP iktidarı krizin farkında değil. Farkında olsa ‘Montrö Sözleşmesi korunmalı’ diyen emekli amiralleri hapse atıp yargılamazdı. Montrö’yü tartışmaya açacak Kanal İstanbul projesinde ısrarcı olmazdı” dedi. Türkiye’nin ‘arabuluculuk’ girişimini de eleştiren Çakırözer “Kendi kendimize gelin güvey olduğumuz bir arabuluculuk arayışı dışında Türkiye'yi muhatap alan yok. Bakmayın ‘Putin geliyor’ manşetlerine. Ziyaretin bırakın gününü ayı bile belli değil” dedi.

“TÜRKİYE’NİN FİKRİNİ ALAN YOK”

TBMM Dışişleri komisyonu üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis’te Somali’deki TSK varlığının görev uzatımına ilişkin teskerenin görüşmeleri sırasında Rusya – Ukrayna geriliminde, Türkiye’nin uluslararası diplomasinin dışında kaldığına vurgu yaparak şunları söyledi: "Geçmişte bu bölgede yaşanan birçok meselede, Ankara'da hangi iktidar olursa olsun, müttefiklerimiz, dostlarımız ya da dost olmasa da Türkiye'yi kendine rakip gören ülkeler, hepsi ama hepsi Türkiye'nin görüşüne önem verirdi. Bakın Almanya ve Rusya Dışişleri Bakanları buluşuyor, ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları hem buluşuyor, hem konuşuyor. NATO Genel Sekreteri, Avrupa Komisyonu Başkanı, AB Konseyi Başkanı, ABD Başkanı, Fransa Cumhurbaşkanı, Polonya Devlet Başkanı, Almanya, İngiltere ve İtalya Başbakanlarıyla video konferansla görüşüyor. Macron Putin'le, Zelenski'yle görüşüyor. İngiltere Dışişleri ve Savunma Bakanları Moskova'ya gidiyor. Bu temasların hiçbirinde Türkiye yok!"

“SARAY İKTİDARI KRİZDEN BİHABER”

İktidarın konunun nereye gittiğinin farkında bile olmadığını söyleyen Çakırözer, "Farkında olsa ‘Montrö Anlaşması tartışmaya açılmasın’ diye uyarıda bulunan emekli amiralleri hapse atıp yargılamaya kalkar mıydı. Yine farkında olsa, Montrö'yü tartışmaya açacak bir Kanal İstanbul Projesi konusunda bu kadar ısrarcı olur muydu?” dedi. Türkiye’nin krizde arabulucu olma girişimini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretini de değerlendiren Çakırözer, şöyle devam etti: "Kendi kendimize gelin güvey olduğumuz bir arabuluculuk arayışı dışında Türkiye'yi muhatap alan yok. Cumhurbaşkanı Ukrayna’ya gidiyor. Putin'le de buluşmayı bekliyor. Onda bile saraydan gelen açıklamalar belirsizlik dolu. Bakmayın siz atılan ‘Putin geliyor’ manşetlerine; bırakın gününü, ayı bile belli değil.”