CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a İran'la yaşanan doğal gaz krizi konusunda birtakım sorular yöneltti. "İran'ın 10 günlük gaz kesintisinin ardından sanayide kullanılan gazda yıllık zam oranı yüzde 435'e yükseldi. Ama bu da yetmedi sanayiciye ‘elektriklerinizi kesin’ talimatı verildi" diyen Bülbül, sorularını şöyle özetledi:

  1. İran doğal gazı neden kesmiştir? Nedeni İran’a olan doğal gaz borcu olabilir mi?
  2. TEİAŞ yetkilileri OSB’leri arayıp ‘Haftanın 3 günü 24 saat elektrik kesintisi yapacaksınız, biz kesmeyelim OSB olarak siz elektriği kesin’ şeklinde sözlü talimatı doğru mudur? Bu talimat İran’ın kestiği doğal gazın bir sonucu mudur?
  3. TEİAŞ’a bu talimatın verilmesini kim söylemiştir? Talimat neden yazılı değil sözlüdür?
  4. Bu haftanın üç günü 24 saat tüm gün elektrik kesilmesi taahhütleri bulunan sanayi işletmelerini siz üretmeyin batın demek değil midir?
  5. Sanayicilerin yaptığı üretiminin azalmasına ve durmasına neden olacak BOTAŞ doğal gaz sınırlama kararının sanayiciye taahhütlerini yerine getirememesi sonucunu doğuracağı Bakanlığınızca öngörülmemiş midir?
  6. ‘Geçen yılda kullandığınız doğal gazın %60’ı almayacaksınız aşarsanız sözleşmeden doğan müeyyideleri uygularız’ demek Sanayiciyi tehdit etmek değil midir?
  7. OSB’deki doğal gaz ve elektrik kısıtlamasının ülke sanayisini batma noktasına getireceğini bilmiyor musunuz?
  8. BOTAŞ’tan sanayicilerin kullanacağı doğal gazı sınırlama kararının sonuçları öngörülmüş müdür?
  9. Sanayi sektörünü büyük zarara uğratacak bu kararlara karşı bir çözümünüz var mı? Örneğin, Sanayi sektörünün zararı Bakanlığınız tarafından karşılanacak mı?
  10. Bu plansızlığın ve öngörüsüzlüğün sanayiye vereceği zarar nedeniyle sorumlu olan sizler istifa etmeyi düşünüyor musunuz?