CHP İstanbul Milletvekili Turan AydoğanBarınamıyoruz Hareketiöğrencilerinin burs ve kredilerinin kesilmesi meselesi üzerine bu konuda çözüm olacağını ifade ettiği kanun teklifini TBMM’ye sundu. Aydoğan "Büyükşehir belediyelerinin sorumlulukları arasında yurt işletmek de olmalı” dedi. 

Avukat Turan Aydoğan, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı başlangıcında devlet yurtlarının sayısının ve var olanların kapasitesinin eksikliğinden kaynaklanan öğrencilerinin barınma sorununu dile getirmeye ve bu sorunla karşı karşıya kalıp durumu protesto eden ve bu nedenle hukuksuz bir biçimde Kredi Yurtlar Kurumu’ndan aldıkları burs ve kredileri kesilen öğrencilerin sesi olmaya devam edeceğini ifade etti.  

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ YURT İŞLETEBİLMELİ"

Aydoğan gençlerin daha sağlıklı koşullarda eğitim ve öğretim hayatlarını sürdürmeleri için Büyükşehir Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair TBMM Başkanlığı’na teklif sundu. Teklife göre büyükşehir belediyeleri yurt işletme sorumluluğuna sahip olacak bu sayede yurt sayısı artacak. Öğrenciler herhangi bir vakfın merhametine terk edilmek yerine yerel yönetimin desteği ile eğitim hayatına devam edecek ve denetlenen, belediyenin kontrolü altında olan yurtlarda sağlıklı koşullarda barınabilecekler.

Teklif gerekçesinde şu ifadeler yer verildi: "Dikkat çeken diğer bir konu ise özel yurtların kapasitesidir. Türkiye’de özel yurt sayısı KYK yurdundan fazladır. MEB istatistiklerine göre dernek, vakıf, şahıs, kamu, ticari özel, vakıf üniversitesi, üniversite ve diğer tüzel kişiler olarak ayrı ayrı adlandırılan toplam yurt sayısı 4 bin 406’dır. Bunların toplam kapasitesi ise 442 bin 245’tir. Özel ve devlet yurtlarının ülkedeki toplam kapasitesi ise 1 milyon 138 bin 79’dur. İstanbul’da 1,2 milyon, Ankara’da ön lisans, lisans ve yüksek lisansta okuyan toplam 320 bin öğrenci mevcuttur. 

Yukarıda paylaşılan veriler doğrultusunda sosyal devlet ilkesi gereği KYK yurtlarının sayısının arttırılması ve öğrencilerin devletin denetiminde, güvenilir ve sağlıklı şartlarda barınmaları sağlanmalıdır. Barınma ve yurt kapasitesinde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak amacıyla büyükşehir belediyelerinin görev sorumluluğu bu bağlamda yeniden düzenlenmelidir. Bu kanun teklifi değişikliği ile sorunun çözümüne büyük katkı sağlanacaktır."