CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 2022 yılıyla birlikte uygulanmaya başlanan elektrikte kademeli tarifede düşük kademenin bir ay sonra değiştirilmesini yorumladı. 

"İktidarın kademeli tarife uygulamasını zam aracına dönüşmesinin ardından artan tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kaldığını ifade eden Akın, "Günlük 5 kilovatsaatten ayda 150 kilovatsaat olarak ilan edilen ilk kademenin yetersiz olduğunu defalarca dile getirmemize karşın bu yanlışta bile bile ısrar edilmiştir. Saray iktidarı 1 Ocak’ta hayata geçen uygulamada 150 kilovatsaate onay vermemiş gibi vatandaşı faturalarla çarptıktan sonra ilk kademeyi 210 kilovatsaate çıkarmak zorunda kalmıştır" dedi.

"CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ELEKTRİK ZAMLARI HALA YÜRÜRLÜKTE"

İlk kademede tüketim sınırının artması tek başına anlamlı olmadığını belirten Akın, "Cumhuriyet tarihinin en büyük elektrik zamları hala yürürlüktedir. Düşük kademeye yapılan yüzde 52, yüksek kademe ise yüzde 127 oranındaki fahiş zamları geri çekilmeden ilk kademeyi yükseltmek vatandaşımızı rahatlatmayacaktır. İlk kademenin asgari tüketim olarak kabul edilen 230 kilovatsaat ve zamsız olması gerekmektedir. Kademeyi yükselterek vatandaşa şirin görünme gayreti içerisine giren AKP samimi ise enerji faturalarında yapılan fahiş zamları geri çekmelidir" ifadelerini kullandı.

"YENİ ZAMLARIN SİNYALİNİ VERİYOR"

Elektrikte ve doğalgazda KDV ve ÖTV'nin kaldırılması gerektiğini söyleyen Akın, "Vatandaş enerji faturalarında indirim beklerken; BOTAŞ’ın 1 Şubat itibarıyla elektrik santrallerinin tarifesinde yüzde 14 oranında zam yapması önümüzdeki dönemlerde elektrik tarifelerinde yapılacak yeni zamların sinyalini vermektedir. İktidarın enerji buhranı yaşanırken uyguladığı politika ya tüketimi kısmak ya da zam yapmak olmaktadır" diye konuştu.

"ZAMLAR DURURKEN KADEME DEĞİŞİKLİĞİ ALDATMACA"

İktidarın önce fahiş zam yapıp, daha sonra bu zammı geri çekmeden ilk kademeyi yükseltmesinin ikiye hatta üçe katlanan faturaları düşürmeyeceğini söyleyen Akın "Faturaları katlayan düşük kademedeki yüzde 52 ile yüksek kademedeki yüzde 127 oranındaki zamlardır. Söz konusu fahiş zamlar dururken kademenin yükseltilmesi tam bir aldatmacıdır. Fahiş zamlar geri çekilmeden ilk kademenin 150 kilovatsaatten 210 kilovatsaate çıkarılması tek başına anlamlı değildir. Asgari tüketim olarak kabul edilen 230 kilovatsaatin faturalara yansıması ilk kademenin 210 kilovatsaate çıkarılmasına karşın 210 liradan yaklaşık 330 liraya çıkaracaktır" dedi.

"ESNAFIMIZ MAĞDUR EDİLİYOR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, açıklamasının devamında ise şunları söyledi:

"Ticarethane abonelerinde ise herhangi bir kademe uygulanmadan doğrudan yüzde 127 oranında zam yapılması küçük esnafımızı mağdur etmektedir. Elektrik tüketimi fazla olan başta kasap ile süt ürünü üretici ve satıcılarının maliyetleri katlanarak artmaktadır. Kademenin 210 kilovatsaate çıkarılması ticarethane aboneleri için hiçbir anlam taşımamaktadır. Ticarethane faturalarında tek bir kuruş düşüş olmayacaktır.

İlk kademenin 150 kilovatsaat olduğu tarife kapsamında ocak ayı boyunca mesken abonelerine bir ya da iki kez fatura düzenlenmiştir. Saray iktidarının yanlış kararı nedeniyle vatandaşlarımız bu faturalara daha fazla ücret ödemek zorunda kalmıştır. Zam oranları değişmeden 1 Ocak’ta ilk kademe 210 kilovatsaat olarak belirlenseydi vatandaşlarımızın faturaları yine ikiye ya da üçe katlanacaktı; ancak fatura tutarları yaklaşık 42 lira az olacaktı. Bu kapsamda Ocak ayı boyunca vatandaşlarımızın fazla ödediği ücret hesaplanarak bir sonraki fatura döneminde iade edilmelidir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in “Çoğunlukla olumlu tepkiler alıyoruz” demesinin üzerinden 10 gün geçmeden AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Tepkiler var” diye düşük kademe sınırını değiştirmiştir. Aylarca hazırlandığı iddia edilen kademeli tarifenin ilk aydan değişmesi iktidarın hiçbir çalışma yapmadan tarifeyi hayata geçirdiğini göstermektedir."