CHP, Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak asgari ücretin net 3 bin 100 TL’ye çıkarılması, vergi yükünün sıfırlanması ve Asgari Ücret Komisyonu’nun yeniden yapılandırılması için kanun teklifi verdi.

CHP, asgari ücretin işçiler ve aileleri için “geçim ücreti”ne dönüştürülmesi yönelik olarak 27 maddelik kanun teklifi verdi. Teklifle Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak asgari ücretin net 3 bin 100 TL’ye çıkarılması, asgari ücret üzerindeki vergi yükünün sıfırlanması, ücretliler için vergi matrah dilimlerinin yeniden düzenlenmesi ve asgari ücret komisyonunun yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Teklifin gerekçesinde; “Türkiye’yi uçuracağı söylenen Cumhurbaşkanlığı sistemi çalışanlar için bir çöküş sistemi olmuştur. Bu sistemin yarattığı ekonomik tahribat nedeniyle çalışanlar yoksullaşmış, ücretlilerin satın alma gücü düşmüştür” denildi.

"GEÇİM ÜCRETİ OLMAKTAN UZAK"

MA'nın aktardığı habere göre, Türkiye’de asgari ücret ile çalışan sayısının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekilen teklifin gerekçesinde, şu görüşlere yer verildi: “Mevcut asgari ücret ne yazık ki, bir geçim ücreti olmaktan çıkmıştır. Uluslararası alanda işçinin ve ailesinin geçimini sağlamaya yönelik olarak belirlenen asgari ücret ülkemizde geçimlik ücret olmaktan çıkmıştır. 2 bin 943 TL brüt asgari ücretten net 2 bin 324,71 TL ele geçmektedir ve asgari ücret 4 kişilik bir ailenin sadece asgari gıda ihtiyacını bile karşılamaktan uzaklaşmıştır. Yine teklif ile çalışanın insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmesini sağlayacak düzeyde ücret alması ilkesinden hareketle asgari ücret üzerindeki vergi yükünün de kaldırılması amaçlanmaktadır.” Kanun teklifinin öngördüğü düzenlemeler ise şöyle: “*Asgari ücretin sadece işçi için değil işçi ve ailesinin geçimini sağlayacak bir ücret olarak tanımlanması, *2021 Ocak ayından geçerli olacak asgari ücret net olarak aylık 3,100 TL olarak belirlenmesi, *Asgari ücretin yıllık olarak arttırılması, *Asgari ücret artışlarının pazarlıkla değil, TÜİK tarafından işçi ve ailesi için hazırlanan ‘Ücretliler Geçim Endeksi’ ve ‘Asgari geçim ücreti miktarı’ çerçevesinde belirlenerek milli gelir artışlarının da dikkate alınması, *Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun daha demokratik hale getirilmesi, *Asgari ücretin yıllık miktarı kadar olan tutarın ücretli çalışanların ödediği gelir vergisinden muaf tutulması, *Asgari ücret için vergi ödenmediğinden asgari geçim indiriminin kaldırılması, *Ücretliler için gelir vergisi matrah dilimlerinin yeniden belirlenmesi.”