Termik santrallere filtre takılmasını erteleyen kanunu”na tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "şirketler çevreyi kirlettikleri için ödüllendiriliyor" diyerek düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Termik santrallere filtre takılmasını erteleyen kanunu” ile ilgili düzenlemeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Düzenlemeye tepki gösteren Özel, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacaklarını söyledi. Özel, “Bu kanun, Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili daha önce verdiği iki kararla da çelişmektedir ve bu santrallara tanınan çevreyi kirletme hakkının tekrar uzatılmayacağının garantisi yoktur. AKP Genel Başkanı, bu şirketlere ceza vermek yerine ödüllendirmeyi tercih etmektedir” dedi. Özel, 14 Şubat’ta görüşülen torba yasayla, “Termik santrallara verilen havayı kirletme iznini” uzatan düzenlemenin 5 siyasi partinin ortak önergesiyle ve bir daha getirilmeme sözüyle geri çekildiğini anımsatarak, “Komisyon aşamasında verilen bir önergeyle termik santral şirketleri lehine, vatandaşımızın aleyhine getirilen bu düzenleme Genel Kurul’da da kabul edilmiş ve parlamento kendi iradesine sahip çıkamamıştır” diye belirtti.

"VATANDAŞLARIMIZ KİRLİ HAVA SOLUMAYA DEVAM EDECEK"

Özel’in yaptığı açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Vatandaşlarımızın sağlığını ilgilendiren önemli bir konuda, sivil toplum örgütlerinin, meslek örgütlerinin çağrılarına ve ana muhalefet partisinin muhalefetine rağmen bu düzenlemenin getirilmiş olmasını kabul edilemez buluyoruz. Çelikler Holding, Ciner Enerji, Konya Şeker Enerji, Limak Enerji, İçtaş Enerji ve Bereket Enerji’ye ait bu termik santralları korumak, bu şirketleri korumak için atılan adımlardır. Afşin Elbistan, Seyitömer, Tunçbilek, Orhaneli, Çayırhan, Kangal, Soma, Kemerköy, Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan termik santrallarına çevre mevzuatına uyum için tanınan bu süre nedeniyle burada yaşayan vatandaşlarımız kirli hava solumaya devam edecek, hava kirliliğiyle ilişkili solunum sistemi hastalıkları başta olmak üzere hastalıklarla boğuşmaya devam edecekler.”

"ŞİRKETLER ÇEVREYİ KİRLETTİKLERİ İÇİN ÖDÜLLENDİRİLİYOR"

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hafta başında gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı’nda kanunun çıkması yönünde verdiği talimatı hatırlatan Özel, açıklamasında, “AKP Genel Başkanı, her seferinde bu konuyu ilk kez duyuyormuş gibi yapıyor. Milletin havasının kirletilmemesi yönünde talimat veren AKP Genel Başkanı’nın haberi olsun, havayı 2,5 yıl daha kirletecek düzenleme Genel Kurul’da kabul edildi. Bu uzatmaların kendisinin talimatları doğrultusunda yapıldığı ortada. Adalet ve Kalkınma Partisi, bu şirketlere süresi içinde mevzuata uyum sağlamadıkları için cezalar vermek yerine onları çevreyi kirlettikleri için ödüllendirmeyi tercih ediyor” ifadelerine yer verdi.