CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP Medya ve İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, sosyal medyaya erişimin engellenmesi karşısında BTK hakkındaki suç duyurusunda bulunulmasının ardından açıklama yaptı. Akın, “İnsanlar canlarıyla savaşıyor, ailelerine ulaşmak için mücadele ediyor, diğer taraftan da birileri; bir el, bir kol gidiyor Twitter’ı kapatıyor. Böyle bir iş akıl dışıdır, mantık dışıdır, ahlak dışıdır” dedi. Özkan ise “Sahada suyu dağıtamayan, ekmeği dağıtamayan, makineleri organize edemeyen; kentleri, enkaz altındakileri çaresizliğe, şehir içindeki insanlarımızı sefalete mahkûm eden saray rejimi, interneti kapatarak bir insanlık suçu işlemiştir. Biz bunun takipçisiyiz” dedi.

CHP, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremin ardından; sosyal medyaya erişimin kısıtlanması karşısında BTK yetkilileri hakkında suç duyusunda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP Medya ve İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan; suç duyurusunun ardından CHP Genel Merkezi’nde bir açıklama yaptı.

AKIN: BÖYLE BİR İŞ MANTIK DIŞIDIR, AHLAK DIŞIDIR

Akın açıklamasında şunları kaydetti:

“Canımız yanıyor, ciğerimiz yanıyor. Ülkemiz bir afet yeri. Ama bakıyoruz bir taraftan, bu insanların canhıraş duygularına, canla mücadelesinde destek olmak için sosyal medyayı kullanmak isteyenlere maalesef bir insanlık suçu işlenerek bir daraltma gerçekleştirdiler, bir kapatma. Yani düşünebiliyor musunuz, insanlar canlarıyla savaşıyor, ailelerine ulaşmak için mücadele ediyor, diğer taraftan da birileri bir el bir kol gidiyor Twitter’ı kapatıyor. Böyle bir iş akıl dışıdır, mantık dışıdır, ahlak dışıdır.

Bakıyoruz, Fatih Sayan diyor ki, ‘Ben Twitter yetkilileri ile konuştum’ diyor. Soruyoruz: Fatih Sayan hangi yetkiyle konuştun? Kimle konuştun? Ne konuştun? Enkaz altındaki insanlar saatlerce, saat 16.00’dan saat 24.00’e kadar orada insanlarımız öldü. İnsanlar ailelerine kavuşamadı. Bunun nedeni nedir? Gittik Tuncay Özkan ile birlikte, BTK’ya gittik, orada görüştük. Koca binada bir kişi var. Daire Başkanı olarak geldi, sorduk soruları. İki gün geçti hâlâ ses yok, cevap yok. Bu kadar duyarsızlık, bu kadar ahmaklık olamaz. Vatandaşlarımızın açıklamalarını duyuyoruz. Sosyal medyadan bize gelen çağrıları alıyoruz. Bizim çağrı koordinasyon merkezimizi, deprem iletişim merkezimizi arayanlardan bilgileri alıyoruz. Hâlâ vatandaşlarımız canlarıyla uğraşıyor. Şu anda bazı açıklamalar duyuyoruz ki, aynen şöyle, ‘Enkaz çalışmaları sonlandı.’ Hatta oradaki ekiplerin başka illere yönlendirildiği söyleniyor. Akıl dışı, mantık dışı ve insanlık suçu olan açıklamalar var. Derhal bunların kaldırılıp, vatandaşın iletişiminin sonuna kadar açılması gerekiyor.”

ÖZKAN: SARAY REJİMİ, İNTERNETİ KAPATARAK BİR İNSANLIK SUÇU İŞLEMİŞTİR. BİZ BUNUN TAKİPÇİSİYİZ

Özkan ise şunları söyledi:

“Sahada suyu dağıtamayan, ekmeği dağıtamayan, gelen makineleri enkaz altından çıkarılması gereken vatandaşlarımızla ilgili çalışma yapılacak makineleri organize edemeyen, kentleri, enkaz altındakileri çaresizliğe, şehir içindeki insanlarımızı sefalete mahkûm eden saray rejimi, interneti kapatarak bir insanlık suçu işlemiştir. Biz bunun takipçisiyiz. İlk gün gittik BTK’ya, hâlâ yanıt yok. Biz dün itibariyle, interneti yasaklayarak, sosyal medyayı yasaklayarak insanlık suçu işleyenleri Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyet ettik.

Bu kararı kimin verdiğini, bunun hangi yasal gerekçeye dayandırıldığını, hangi idari gerekçeye dayandırıldığının ortaya çıkmasını istiyoruz. Bunu yapanlardan, bu suçu işleyenlerden, bu cinayeti işleyenlerden hesap sorulmasını istiyoruz.

Bir başka utanç da Fatih Sayan’ın attığı tweetler ile ortaya çıktı. Bakan Yardımcısı, Türk milletinin, bu iktidarın Bakan Yardımcısı Türk milletini Twitter’ın patronu Elon Musk’a ve Türkiye sorumlusuna şikâyet etmiştir. Kendilerini kınıyoruz. Bu çok alçakça ve çok kötü bir tutumdur. Milletini Elon Musk’a ya da Twitter yetkilisine şikâyet edecek kadar gözü dönmüşlerin, bu iletişimi kestiklerinde bunun sonuçlarıyla ilgili hiçbir şey düşünmemesi olağandır. Ama o iletişimi kestiklerinde pek çok yurttaşımız vefat etti ve sokaklardaki insanlar organizasyon yeteneklerini kaybettiler. Bunun hesabı mutlaka sorulacak. Biz bu cinayetin takipçisi olacağız. Bunun peşini asla bırakmayacağız.”