CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki heyet Irak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'e yaptıkları ziyareti tamamladı ve Türkiye'ye dönüşte bir basın toplantısı düzenledi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ile de bir araya gelen heyette yer alan Salıcı, temasları hakkında bilgi verdi. "Erbil ve Kerkük’te Irak Türkmen Cephesi yetkilileri ve Türkmen Reform Partisi ile buluştuk. Hükümette Irak Türkmen Cephesi temsilcisi olan etnik oluşumlardan sorumlu bakan ile görüştük. Yine Erbil’de önde gelen siyasi partilerden IKBY ve Goran hareketi liderleri ile bir araya geldik” diyen Oğuz Kaan Salıcı, ziyaret öncesinde Dışişleri Bakanlığı'nı, Ankara’daki Irak Büyükelçiliği'ni. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'ni ve Erbil Başkonsolosluğu'nu bilgilendirdiklerini aktardı. Ziyaret ile ilgili gözlemlerini Dışişleri Bakanlığı'na bir rapor olarak ileteceklerini söyleyen Salıcı, Erbil ve Kerkük’e yaptıkları ziyaretler esnasında Erbil Başkonsolosluğu'nun lojistik ve güvenlik desteği için teşekkür etti.

ORTA DOĞU BARIŞ VE İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ÖNERİSİ

CHP olarak diyalogdan yana olduklarını, bölgemizin sorunlarının konuşularak ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunduklarını ifade eden Salıcı, Irak’taki Türkmenlerin özellikle Kerkük bölgesine yatırım beklediğini aktardı. Salıcı, Türkmenlerin üniversite ve hastane taleplerini de iletti. "Başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri yıllardır terör ile mücadele ediyorlar. Terörün artık son bulmasını istiyoruz" diyen Oğuz Kaan Salıcı, Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı adı altında bir girişim önerdiklerini söyledi. Salıcı, "Türkiye, Irak, İran ve Suriye’nin başlatacakları işbirliği ile bölgedeki bütün paydaşların ve akraba toplulukların önemli katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz" dedi.

MERKEZİ HÜKÜMETE ZİYARET

Irak’ta Ekim ayında seçimler yapılacağını hatırlatan Salıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Seçimler Irak’ın geleceğine ilişkin bir yol haritasını oluşturacaktır. Bu nedenle ziyaretimizi seçimlerden önce gerçekleştirmeyi uygun gördük. Seçimlerden sonra Irak’ta yeni hükümetin oluşması ile birlikte Merkezi Hükümet ile de en kısa zaman bağlarımızı güçlendirmek ve yeni bir ziyaretle bu vizyonumuzu genişleterek paylaşmak arzusundayız."