CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, depremden en çok etkilenen illerden Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Hancağız Mahallesi’ndeki üreticilerin sorunlarını dinledi. Gaytancıoğlu, "Burada yapılması gereken şuydu; 'biz devletiz, merak etmeyin. Sizin hayvanınızı alıyoruz, destek veriyoruz size yem veriyoruz' denmesi gerekiyordu. Yem vermeye çalıştılar ama geç kaldılar. Kısa vadede bedava yem desteği insanları buraya bağlayacaktır" dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bugün depremde en çok hasar gören illerden biri olan Hatay’ın Defne İlçesine bağlı Hancağız Mahallesi’nde ahırları yıkılan üreticilerle konuştu, sorunlarını dinledi.

"HAYVANLARIN BARINDIĞI AHIRLAR DA YIKILDI"

Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

"Depremde sadece binalar yıkılmadı. Hayvanların barındığı ahırlar da yıkıldı. Yanda bir ahırımız var, dümdüz oldu. Samanları, yemleri koyduğumuz yer de maalesef yıkıldı. Burada yapılması gereken şuydu; ‘Biz devletiz, merak etmeyin. Sizin hayvanınızı alıyoruz, destek veriyoruz. Size yem veriyoruz’ demesi gerekiyordu. Yem vermeye çalıştılar ama geç kaldılar.”

Gaytancıoğlu, “kısa vadede üreticileri verilecek bedava yem desteği insanları buraya bağlayacaktır” dedi.

"HAYVANLARI ÇOK UCUZA SATMAK ZORUNDA KALDIK"

Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Hancağız Mahallesi’ndeki bir üretici ise şunları söyledi:

"Biz canımızı kurtardıktan sonra ilk önce hayvanlarımıza baktık. Ahırlarımız yıkık durumdaydı. Samanlarımız su altında kaldı. Hayvanların barınacağı yer kalmadı. Bunun üstüne devlet kanadından kimse bize bir şey demeyince hayvanları çok ucuza satmak zorunda kaldık. Yem desteği olmadı. Bu yüzden köylü hayvanlarını çok ucuza sattı. Kalan besiciler de süt fiyatlarının çok düşük olmasından dolayı yem fiyatları da afaki derecelere yükseldi, kara borsaya düştü. 155 lira olan yem çuvalı 300-350 lira bandına yükseldi. Panik satışlardan dolayı mağdur olduk. Ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Hayvan alacak paramız da kalmadı. Ahır kuracak paramız da kalmadı. Bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz. Geç kalındı. Yem çok az verildi. Hayvan sayısına göre çok az yem gelince mecbur satmak zorunda ne yapacağımızı şu anda biz de bilmiyoruz."

Bir başka üretici de, "Mera yok, tamamen kapalı ahır sistemi, bağlı olarak besleniyor hayvanlar… mera olmadığı için de sürekli yem desteğine, dışarıdan yem ihtiyacımız var" dedi.