Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerine ziyaretler gerçekleştiren CHP Esnaf Masası heyetinin bölge gezisinin sona ermesinin ardından TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, çeşitli çalışmalar ve temaslarda bulunmak üzere seçim bölgesi olan Adıyaman’a geldi.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerine ziyaretler gerçekleştiren CHP Esnaf Masası heyetinin bölge gezisinin sona ermesinin ardından TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, çeşitli çalışmalar ve temaslarda bulunmak üzere seçim bölgesi olan Adıyaman’a geldi. Milletvekili Tutdere Adıyaman’da gerçekleştirdiği ziyaretlerle esnafın nabzını tuttu. Tutdere iktidarın esnafı görmezden geldiğini, esnafın çığlıklarına kulak vermediğini ifade ederek, “Adıyaman’da da, Batman’da da, Hakkari’de de esnafın sorunları ortak.” diyerek iktidarın esnafı görmezden geldiğini vurguladı.

"ESNAF SİFTAH YAPAMADAN DÜKKANINI KAPATIYOR"

Adıyaman’da esnaf ziyaretleri gerçekleştiren ve bölge ziyaretleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Tutdere, “Bölgede yaşanan esnafımızın sorunlarını yakından gözlemek için kapsamlı bir saha çalışması yaptık. Başta Adıyaman esnaflarımız olmak üzere esnaflarımız koronavirüs, dövizdeki dalgalanma ve ekonomik kriz dolayısıyla zor günler geçiriyor. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki esnafımız, iktidarın yanlış ekonomi politikaları yüzünden diğer bölgelerimizdeki gibi ciddi anlamda ekonomik sorunlar yaşıyorlar. Esnaflarımız siftah yapmadan dükkanlarını kapatıyorlar.” dedi.

"RİSK HARİTASI GÜNCELLENMEDİĞİ İÇİN KEPENKLER AÇILAMIYOR"

İktidarın kademeli normalleşme kararı sonrasında artan vaka sayılarına göre risk haritasında bir güncelleme yapmadığını, risk haritasında kırmızı olan şehirlerde hâlâ kısıtlamaların devam ettiğini dile getiren Tutdere, “Mevcut tabloda iktidar, Risk Haritasında bile çifte standart uygulamaktadır. Lokantalar başta olmak üzere yeme-içme sektörüne ait işletmeler yaklaşık bir senedir kapalı. Sektöre getirilen kısıtlamalar yüzünden ekonomik darboğaza giren esnaflarımız maalesef evlerine ekmek götürememekte, derin geçim sıkıntısı çekmektedir. İktidar acilen bu tutumundan vazgeçerek risk durumlarını da göz önünde bulundurup gerekli tedbirleri alarak esnafın kepenk açmasını sağlamalıdır.” ifadelerini kullandı.

"ESNAFIN BÜYÜK KISMI DESTEKLERDEN MAHRUM BIRAKILMIŞ"

İktidarın başta esnaflar olmak üzere yurttaşlara verdiği destekleme ödemelerinin yetersizliğinden dolayı eleştirilerde bulunan Milletvekili Tutdere, “Ak Parti iktidarı döneminde Cumhuriyet tarihimizin en yüksek İşsizlik ve yoksulluk seviyesini gördük. İktidar gelinen bu seviyeyi görmezden gelmeye devam etse de yurttaşlarımızın durumu ortadadır. Yurttaşlarımız açlık ve yoksulluğun pençesinde kıvranmaktadır. Ekonomik istikrar paketleri açıklayan iktidarın uygulamalarına baktığımız zaman, Türkiye’nin yönetilemediğini adeta savrulduğunu görüyoruz. Koruma kalkanı denilerek sunulan paketler hiçbir şekilde vatandaşlarımızın yarasına merhem olmamaktadır.” diyerek iktidar tarafından yurttaşlara sunulan desteklerin yetersiz olduğunu dile getirdi.

"HEM KISITLAMALARI DEVAM ETTİRECEK HEM DE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİ SONLANDIRACAKLAR"

Cumhurbaşkanının kısa çalışma ödeneğinin sonlandırılacağına ilişkin açıklamalarını da eleştiren Tutdere, “Risk Haritası güncellenmediği gibi Cumhurbaşkanı tarafından kısa çalışma ödeneğinin de mart ayı sonu itibarıyla sonlandırılacağının açıklanmış olması esnafımızın içinde bulunduğu ekonomik darboğazın daha da kötüleşmesine sebebiyet verecektir. Halihazırda iş yapamayan ve ailesinin nafakası başta olmak üzere giderlerini karşılayamayan esnaflarımızın durumu her geçen gün daha da kötüleşmektedir Özellikle lokantacı esnaflarımız başta olmak üzere kepenkleri kapatılan bütün esnaflarımız öncelikle risk haritasının güncellenmesini ve yaklaşık bir yıldır kapalı olan işyerlerinin gerekli tedbirler alınarak açılmasını talep etmektedirler.” dedi.

"YANDAŞA 9.5 MİLYAR LİRA, ANADOLU'NUN CEFAKAR ESNAFINA 228 MİLYON LİRA"

Milletvekili Tutdere, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik Reform Paketi’ne de değinerek, “İktidar sürekli reform paketleri açıklayıp duruyor. Açıklanan paketlerin içeriğine baktığımızda ise elle tutulur, gerçekçi çözüm önerileri göremiyoruz. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Ekonomik Reform Paketi’nde 850 bin esnafımıza vergi muafiyeti geleceğini açıkladılar. Yandaşa verilen vergi muafiyeti 9.5 milyar lira, Anadolu’nun çalışkan ve cefakar 850 bin esnafına verilen vergi muafiyeti rakamı ise 228 milyon lira. İktidar artık yüzünü esnafımıza, milletimize dönsün, esnafımızın feryatlarına kulak versin” dedi.