Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) orman yangını bölgelerinde yurttaşlara TOKİ aracılığı ile "Afet Borçlandırma Senedi" imzalatıldığını belirterek, yurttaşlardan dikkatli olmalarını istedi. Yangınlar sonucu 132 bin hektar ormanlık alanın ve 25 bin hektar zirai alanın yandığını hatırlatan ÇHD konuyla ilgili açıklamasında, yangınlar daha sönmeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin bazı ağır hasarlı binaları yıktırdığına dikkat çekti.

"SENETLER BOŞ OLARAK İMZALATTIRILIYOR"

Açıklamada devletin yangına maruz kalan insanlara yardım etmesinin Anayasal yükümlülük olduğu ifade edilerek, şu uyarıları yaptı: "Yangın bölgesinde evini, bağını, hayvanını kaybeden köylülere TOKİ aracılığı ile Afet Borçlandırma Senedi imzalatılmak istenmektedir. Devlet, yangından zarar gören insanlara yapacağı yeni evler için,  kredilendirme yoluyla yangınzedeleri bir de borçlu duruma sokmanın peşindedir. Bu borçlandırma senetlerinde borç miktarı ve ne kadar faiz ödeneceği bilinmemekte, yangınzedelere boş olarak imzalatılmak istenmektedir."

"YARDIMLAR AFET FONLARINDAN KARŞILANMALI"

ÇHD açıklamasında, bu tavrın Anayasa’da geçen sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu vurgulandı, afetle baş başa kalmış afetzedelere borçlandırma yoluyla ve TOKİ aracılığı ile ev yapmanın yanlışlığına dikkat çekildi. "Tüm malını mülkünü kaybetmiş afetzedelere, üstelik Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yangın söndürmede kusuru açıkken, bankalara borçlandırma yöntemiyle konut yapmak, gerçek bir yardım olmamaktadır" denilen açıklamada, borç miktarı ve faizi belli olmayan senetlerin imzalanmaması gerektiği vurgulandı.

ÇHD, "Afetzedelere bir an önce, yörenin sosyal dokusuna uygun evleri ve kaybetmiş olduğu tarımsal üretim araçlarını nakdi ve ayni olarak Afet Fonlarından karşılanması sağlanmalıdır" talebinde bulundu.