Haber: Fatoş Erdoğan

Çağdaş Hukukçular Derneği, 5-6-7 Ocak’ta Silivri Cezaevi'nde görülecek ÇHD davası ile ilgili çağrıda bulundu. Avukat Selçuk Kozağaçlı ve Avukat Barkın Timtik'in tutuklu yargılandığı dava önce ÇHD'den açıklama yapıldı. Açıklamada, "yurtdışından istinabe yoluyla getirilen deliller"e dikkat çekilerek, "Bu delilleri getiren polisler, savcılar ve hakimler hakkında "örgüt üyeliği, sahte delil üretme, kumpas-komplo dosyaları oluşturma" suçlarından kesinleşmiş mahkûmiyet kararları da verilmesine rağmen bu dokümanların hukuka uygun olmadığına dair savunmalar da mahkemece dikkate alınmamaktadır." denildi.

GİZLİ TANIK BEYANLARI DA VAR

Açıklamada ayrıca dosyaya gizli tanık ve itirafçı tanık beyanlarının girdiği kaydedilerek, "Meslektaşlarımızı hiç görmemiş, onlarla hiç tanışmamış kişilerin beyanları dosyada yer almaktadır. Ayrıca meslektaşlarımız hakkında birtakım iddialarda bulunan tanıkların, temyiz kudretlerinin dahi olmadığı ortaya çıkmıştır." denildi.

ESAS HAKKINDAKİ MÜTAALA SUNULDU

15 Eylül 2021 tarihinde görülen duruşmada, duruşmadan sadece 1 gün önce dosyaya atanan duruşma savcısının 7 yıldır devam eden dosyayla ilgili 'esas hakkında mütalaa' sunabileceğini beyan ettiği ve 17 Kasım tarihli duruşmanın hemen öncesinde dosyaya esas hakkında mütalaanın sunulduğu kaydedilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Genel Başkanımız Selçuk Kozağaçlı'nın yasadışı örgüt yöneticiliğinden cezalandırılması  talep edilmiştir. Dosyada yargılanan tüm meslektaşlarımız hakkında da yasadışı örgüt üyeliğinden ceza istenmiştir. Meslektaşlarımızın haksız ve hukuksuz tutuklulukları bu süreç boyunca beş yılı aşmış ve bu tutukluluk infaz aşamasını çoktan geçmiştir. 5-6-7 Ocak’ta Silivri Hapishane Kampüsü Duruşma Salonu'nda görülecek duruşmaya tüm meslektaşlarımızı, meslek örgütlerimizi, meslek derneklerimizi, tüm sendika ve odaları, demokratik kitle örgütlerini davet ediyoruz."

"HUKUK AYKIRI DELİLLER"

ÇHD İstanbul Şube Başkanı Av. Çiğdem Akbulut, Av. Seda Şaraldı ve Avukat Tamer Doğan, dokuz8HABER'e yaptıkları açıklamada, davanın hukuka aykırı biçimde elde edilmiş delillerle ve hukuk kurallarının ihlal edildiğs bir süreçle bugüne gelindiğini vurguladı. Avukatlar, kamuoyunu ÇHD'li avukatların yanında olmaya davet etti.

NE OLMUŞTU?

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi ve yöneticisi avukatlar 12 Eylül 2017 tarihinde gözaltına alınmış ve 14 Eylül 2018'de görülen ilk duruşmada tahliye edilmişlerdi. Savcılık itirazı üzerine tahliye olan avukatlar 10 saat bile geçmeden yeniden tutuklanırken, mahkeme heyeti de değiştirilmişti. 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 159 yıla varan cezalara mahkum edilen avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal ölüm orucuna başlamış ve 27 Ağustos 2020 tarihinde Ebru Timtik ölüm orucunda yaşamını yitirmişti. Timtik'in ölümünün ardından Yargıtay 3 avukat bakımından hüküm bozarak, Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik'in dosyası 2013 yılında başlatılan bir başka dosya ile birleştirilerek, tutukluluklarına devam edilmişti.