Cezayir'de 132 yıllık Fransız sömürgeciliğinin ardından gelen bağımsızlığın 60. yıldönümü kutlanırken, tutuklulara yönelik af ilan edildi. Aftan ilk etapta 14 bin 914 hafif suçlardan ceza almış mahkumlar yararlanacak.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun binlerce mahkûmu kapsayan 5 af kararnamesini imzaladı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 5 cumhurbaşkanlığı kararnamesi, serbest bırakılmadan cezanın indirimine kadar farklı alanları kapsıyor. Diğer 4 kararnamede ise idam cezasına veya müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkûmların cezalarının 20 yıl hapis cezasına çevrilmesine ilişkin istisnai af uygulamaları yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Tebbun'un kamuoyunda "Hirak" adıyla bilinen 2019'da Abdülaziz Buteflika yönetimine karşı yapılan kitlesel protestolara katıldığı için tutuklananlarla ilgili yargı sürecinin hafifletilmesini istediği de belirtildi. Açıklamaya göre Tebbun, "Toplanma, gösteri ve bununla ilişkili eylemlerde bulunduğu için cezaevinde tutulan ya da haklarında cezai işlem takibi yapılan gençlere ilişkin uygulamaların hafifletilmesi talimatı verdi".