ANKA'dan Berkay Varol'un haberine göre Sayıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilişkin 2020 yılı denetim raporunda; Bakanlığın, yetkilendirilmiş atık yönetim kuruluşlarını denetlemediğini belirledi.

DENETLEMELER MEVZUATA UYGUN OLMALI

Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin hatırlatıldığı raporda; denetimlerin mevzuata uygun şeklide yapılması, bilgi ve belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulup sunulmadığının kontrol edilmesi gerektiği belirtildi.

ATIK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ EKSİKLİKLER VAR

Yeşil Mutabakat, Paris İklim Sözleşmesi, iklim krizi, doğanın, havanın, çevrenin korunması gibi konular hem Türkiye'nin hem de dünyanın gündeminde. Dünyada atıkların toplanıp geri dönüşümüne ilişkin çalışmalar gündemdeyken Sayıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ilişkin 2020 yılı denetim raporunda, atık yönetimi ile ilgili eksikleri sıraladı.

ATIK YÖNEYİM YÖNETMELİĞİ ANLATILDI

Raporda; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mevzuatta yer alan hükümler doğrultusunda atık yönetim kuruluşlarını denetlemediği belirtildi. Atık Yönetim Yönetmeliği’nin 4. maddesinin anımsatıldığı raporda, “Yetkilendirilmiş kuruluş” için “Atıkların toplanması, taşınması, geri kazanımı, geri dönüşümü ve bertaraf edilmelerine dair yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve bunlara yönelik gerekli harcamaların karşılanması amacıyla Bakanlığın koordinasyonunda bir araya gelerek oluşturulan tüzel kişiliği haiz birlik” olarak tanımlandığı belirtildi.

DENENETM BAKANLIK TARAFINDAN YAPILMALI

Denetimin, Bakanlık tarafından yapılması gerektiğinin vurgulandığı raporda, ayrıca; bağımsız denetim kuruluşları tarafından da iki yılda bir denetlenmesi gerektiği ve bu denetimlere ilişkin raporların Bakanlığa sunulmasının da gerektiğine dikkat çekildi.

"BAKANLIK ETKİN DENETİM YAPMADI"

Sayıştay'ın yaptığı incelemelerde Bakanlığın etkin bir denetim yapmadığı, yetkilendirilmiş kuruluşların bağımsız denetim kuruluşları tarafından iki yılda bir denetlenip denetlenmediği hususuna ilişkin bir kontrol sürecinin de işletilmediği vurgulandı. 

BAĞIMSIZ DENETİM FİRMALARI DA DENETİM YAPMIŞ

Raporda, idare cevabında denetimlerin yapıldığı yanıtı verilse de incelemeler sonucunda tüm yetkilendirilmiş kuruluşların denetlenmediği, hatta bağımsız denetim firmaları tarafından da denetimlerin yapılmadığı tespit edildi. 

"BELGELERİN KSİKSİZ SUNULUĞ SUNULMADIĞI KONRTOL EDİLMELİ"

Sayıştay raporunda, Bakanlığa; atık yönetimi konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara ilişkin mevzuatta yer alan denetimlerin yapılması, yaptırılması, aynı zamanda bu kuruluşlar tarafından yıllık olarak sunulması gereken bilgi ve belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulup sunulmadığının kontrol edilmesi gerektiği hatırlatıldı.