Çevre örgütleri, çevre mevzuatına aykırı çalışan santrallere verilen ek sürenin veto edilmesi sonrası ortak açıklama yaparak taleplerde bulundu: "Kömür santrallerine verilen bütün izinler iptal edilmeli, mevcutların da 5 yıl içinde kapatılması için çalışmalar başlanmalıdır. Geciktirilen enerji verimliliği mevzuatının hızla hayata geçmesini talep ediyoruz."

Çevre örgütleri, çevre mevzuatına aykırı çalışan santrallere verilen ek sürenin veto edilmesi sonrası ortak açıklama yaparak taleplerde bulundu. Ortak açıklamada "Çevre mevzuatına aykırı bir şekilde yıllardır çalışan kömür santrallerine verilen 2,5 yıl ek süre Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM’de tekrar görüşmek üzere veto edildi. Ancak bu tasarının bu aşamaya gelmiş olmasından, vekillerimizin sahip çıkmamasından ve konunun toplumun beklentisinin bu kadar altında tartışılmasından memnun değiliz" denildi. "Filtresi olsa bile her kömür santrali elektrik üretmekten çok çevre, sağlık ve iklim felaketi üretiyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Türkiye'nin ne filtresiz, ne de filtreli kömür santraline ihtiyacı olmadığını da biliyoruz. Bu yüzden TBMM’deki görüşmeler için konuya dair taleplerimizi bütün partilerin dikkatine sunuyor, Meclis'te bunları savunmaya davet ediyoruz" denilen açıklamada şu talepler sıralandı:
  • "Çevre mevzuatına aykırı bu termik santraller şartsız bir şekilde hemen kapatılmalı, halkın cebinden verilmiş bütün destekler geri alınacak şekilde işlem başlatılmalıdır.
  • Kömür santrallerine verilen bütün izinler iptal edilmeli, mevcutların da 5 yıl içinde kapatılması için çalışmalar başlanmalıdır.
  • Türkiye’nin 91.500 MWlık kurulu gücünün yarısını ancak kullanıyor. Bu atıl kapasite karşılığında 10.000 MW linyit ve 9000 MW ithal kömür kapasite hem iklime hem de bütçemize zarar. Bu santrallere ihtiyaç duyulması için enerji verimliliği politikaları erteleniyor. Geciktirilen enerji verimliliği mevzuatının hızla hayata geçmesini talep ediyoruz.
Bu üç talebin hızla hayata geçirilmesi için gereğini partilerin ve vekillerin ilgisine sunuyoruz."

ÇAĞRICILAR:

350Ankara Karadeniz Çevre Haberleri Portalı Bartın Platformu Doğanın Çocukları SNKP - Sinop Nükleer Karşıtı Platform Yaşam ve Dayanışma Yolcuları Yeşil Direniş / Ekoloji ve Yaşam Gazetesi Ayvalık Tabiat Platformu Murat Dağı Çevre Koruma Platformu Bakırtepe Çevre Platformu Gökova Ekolojik Yaşam Derneği Muğla Çevre Platformu Adana Çevre Platformu Adana Eğitim-Sen Adana Yeşil Sol Parti İl Örgütü Yenişehir Çevre Platformu / YEÇEP Terme Çevre Platformu / TERÇEP Gümüşhane Dayanışma Platformu Gürgentepe Doğa Koruma Platformu Van ÇEV-DER Bartın’da HES ve Taş Ocağı İstemiyoruz Platformu Mersin Nükleer Karşıtı Platform Tonya Doğa Yaşam Turizm ve Kültür Derneği Polen Ekoloji Kocaeli Çevre Savunması Mersin Çevre ve Doğa Derneği Samsun Çevre Platformu Yeşilırmak Tozantı Çevre Platformu Çeşme Çevre Platformu Fındıklı Dereleri Koruma Platformu Kemaliye Çevre Platformu Antalya Ekoloji Meclisi Eğitim-Sen Van Temsilciliği İHD Van Şubesi Mezopotamya Ekoloji Hareketi İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube DİSK Van Şube Gaziantep Çevre Platformu / GANÇEP Marmara Ereğlisi Çevre Gönülleri Elbistan Hayatı Ve Doğayı Koruma Platformu SNKPDER (Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği) Sinop Çevre Dostları Derneği Sinop Kent Savunması Platformu Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) BURHANİYE ÇEVRE PLATFORMU Sinop Sahiller Halkındır İnisiyatifi