Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, sosyal medya hesabı Twitter'dan Marmara Denizi ile ilgili korkutan açıklamalarda bulundu. Marmara Denizi dibinde oksijenin çok azaldığını belirten Öztürk, bu durumun denizde kirlenmeye ve havasız bir ortam oluşturmaya neden olacağını söyledi. Öztürk, "Marmara Denizi dibinde oksijensiz ortamın olmasıyla asıl felaket o zaman başlar. Marmara Denizi'ni kirleten atık su kaynakları ileri kademe arıtılmadığı sürece dipten itibaren oksijensiz kalır. Zaten dipte yok olmuş olan oksijenli hayat yavaş yavaş yukarı doğru ilerler. Marmara Denizi dipten itibaren boğularak ölüyor." ifadelerini kullandı.

Öztürk'ün açıklamaları şöyle;

"Marmara Denizi dibinde oksijen sıfır mertebesinde. Yani anoksit ortam hakim. Anoksit şartlar kirlenmenin artması ile anaerobik (havasız) şartlara dönüşür. Ve tabanda çürük yumurta kokusunu andırır, H2S oluşur ve ölüm başlar. Felaket o zaman başar. Marmara o zaman komaya girer.

"FELAKET BAŞLAR"

Marmara Denizi dibinde anaerobik (oksijensiz) şartlar hakim olmaya başlayınca geri ciddi oranda H2S, metan gibi gazlar oluşmaya başlar. Zaten anoksit şartları, oksijenli şartların sıfırlandığını, göstermektedir. Anaerobik şartlar hakim olursa felaket o zaman başlar.

Marmara Denizi'ni kirleten atık su kaynakları ileri kademe arıtılmadığı sürece dipten itibaren anoksit şartlar, anaerobik şartlara dönüşür. Dipte eski Haliç oluşur. Zaten dipte yok olmuş olan oksijenli hayat yavaş yavaş yukarı doğru ilerler. Marmara Denizi dipten itibaren boğularak ölüyor.