Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin'in BM'ye daha güçlü bir emisyon azaltma hedefi sunacağını söyledi. Çin 2060'ta 'karbon nötr' olmayı planlıyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin 2030'dan önce emisyonları en üst düzeye çıkaracağını ve 2060'tan önce karbon nötrlüğüne ulaşacağını vaat etti. 75. BM Genel Kurulu'nda Çin'in yaptığı konuşmada verilen sözler, dünyanın en fazla karbon emisyonuna sebep olan ülkesinin iklim hedefinde önemli bir değişime işaret ediyor. Şi'nin taahhüdü, AB'nin yıl sonuna kadar daha güçlü bir iklim planı sunacağını söylemesinden bir hafta sonra geldi. COVID-19 nedeniyle 2021'e ertelenen COP26 BM iklim zirvesinde tüm hükümetlerin Paris Anlaşması kapsamında daha zorlu iklim hedefleri sunmaları gerekiyor. AB ve Çin'in taahhütleriyle, küresel emisyonların üçte birinden fazlası yeni ve daha zor hedeflerle karşı karşıya olacak.

"ÇİN'İN BÜYÜK BİR GÜÇ OLARAK SORUMLULUĞUNU YANSITIYOR"

Konunun önemine dair Berlin merkezli Draworld Çevre Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Shuwei Zhang şunları söylüyor: "Çin’in 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma taahhüdü, dünyanın daha iddialı iklim hedeflerine çok ihtiyaç duyduğu kritik bir anda geliyor. Bu taahhüt, küresel ısınmayı 2 derecede tutmaya yönelik patikalarla da son derece tutarlı ve Çin'in büyük bir güç olarak sorumluluğunu yansıtıyor. Bu şüphesiz küresel iklim eylemine önemli bir ivme kazandıracaktır. 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak, Çin'in 2030’da emisyonlar zirve yaptıktan sonra sürekli ve hızlı bir emisyon azaltımı için 30 yıla sahip olacağı anlamına geliyor. Enerji, ulaşım, sanayi, inşaat ve tarım sektörleri dahil olmak üzere birçok sektörün geçişinde önemli bir etki oluşturacak. Hedeflerin gerçekleştirilmesini sağlamak için karbon fiyatlandırması gibi bazı politika araçlarının kullanılmasını bekliyoruz. Hızlı dönüşüm sürecinin adil ve yönetilebilir olması gerektiği de vurgulanmalı."

"İLHAM VERİCİ BİR HAMLE"

Madrid'den Yenilikçi Yeşil Kalkınma Programı (iGDP) İcra Direktörü Min Hu ise şunları söylüyor: "Çin, düşük karbona geçiş konusunda güçlü, uzun vadeli bir siyasi sinyal gönderen ilham verici bir hamle yaptı. Duyuru, her iki tarafın iklim eylemi konusunda işbirliği yapma kararlılığını yansıtan AB-Çin liderlerinin sanal toplantısından bir hafta sonra yapıldı. Yakın gelecekte daha somut uygulama planlarının yayınlanmasını bekleyebiliriz. Çin'deki bölgesel ve yerel yönetimlerin de emisyon azaltım planları hazırlayacağını umuyoruz. Bununla birlikte, 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak kolay bir iş değil, büyük teknolojik atılımlar ve büyük ölçekli yatırımlar gerektiriyor. Bu da, yalnızca güçlü politikalar ve uygulama planları ile güvence altına alınabilir."

KUŞKU DA VAR: "KARBON NÖTRLÜĞÜ İLE ÇİN'İN DEVAM EDEN KÖMÜR YATIRIMLARI NASIL UZLAŞIR?"

Greenpeace Güney Doğu Asya'dan Li Şuo ise temkinli: "Altı yıl önce, ABD ile Çin arasında yapılan gizli iklim anlaşması dünya için bir sürpriz olmuştu. Altı yıl sonra, Şi, iklim kartını biraz farklı oynayarak yalnızca küresel iklim politikasına çok ihtiyaç duyulan ivmeyi enjekte etmekle kalmadı, aynı zamanda önemli bir jeopolitik soruyu da ortaya koydu: küresel müşterekler meselesinde, Çin, ABD’den bağımsız olarak ileriye doğru bir adım attı. Washington bu adımı takip edecek mi? Şi’nin taahhüdünün daha fazla ayrıntı ve somut uygulama ile desteklenmesi gerekecek - Çin emisyonlarını ne kadar erken zirveye çıkarabilir? Karbon nötrlüğü ile Çin'in devam eden kömür yatırımları nasıl uzlaşır? Bunlar, Pekin'den daha iyi yanıt bekleyen zor sorular. Ancak Şi’nin yeni taahhüdü kesinlikle çevre için zorlu bir yılı geride bırakmaya yardımcı olacak ve yeniden canlanan küresel iklim çabalarının başlangıcı olacak."