Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) Eş Başkanı Ömer Ergüder, tüketicilere yerli ceviz satın almaları konusunda çağrıda bulunarak, “Tüketiciler, ceviz satın alırken menşeini bilmedikleri ürünleri tercih etmek yerine yerli ceviz almaya özen göstermeli. Çünkü yerli ceviz, ithal ürünlere kıyasla hem daha sağlıklı hem daha kaliteli hem de daha lezzetli” dedi.

CÜD Eş Başkanı Ömer Ergüder, yaptığı açıklamayla tüketicilere yerli cevizin daha kaliteli ve daha lezzetli olduğunu anlattı. Ergüder, ayrıca tüketicileri ithal ceviz almamaları konusunda uyardı. Ergüder’in açıklaması şöyle:

“İTHAL CEVİZLER EN AZ 1-2 YIL KADAR DEPOLARDA BEKLETİLİYOR: Cevizde tazelik ve nemlilik oranı lezzeti belirleyen çok önemli bir etken. Yerli üreticiler cevizi tarladan sofraya en kısa zamanda ulaştırıyor. İthal edilen cevizlerin çok büyük bir kısmı ABD, Şili, Çin menşeli. Bu ürünler, üretildikleri yıl içinde satılamadıkları için ellerinde kalıyor ve en az 1-2 yıl kadar depolarda bekletiliyor. Bu nedenle de gıda kodeksine göre sahip olmaları gereken tazelikleri bulunmuyor. Aynı zamanda mineral ve yağ değerleri de oldukça azalıyor. Uzun süreli bekleme şartlarından etkilenmemeleri için de konteynerlerde kimyasal ilaçlarla muhafaza ediliyor. Bu nedenle de insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

2022 HASADI ÇOK VERİMLİ GEÇTİ: Ceviz Üreticileri Derneği olarak geçtiğimiz ay itibarıyla 2022 hasadını tamamladık. 2022 yılı hasadı oldukça verimli geçti. Şu an piyasada yeni hasat edilmiş çok fazla yerli ceviz bulunuyor. Tüketicilerimizden, menşeini bilmedikleri cevizler yerine hem kendi sağlıkları hem de ekonomimize destek olmaları için, ülkemizde yetişen yerli ve lezzetli cevizleri satın almaya dikkat etmelerini rica ediyoruz.

ÜRETİMDEN RAFA İYİ BİR TAKİP SİSTEMİ KURULMALI: Şu an market raflarında ‘ithal’ olarak satılan cevizlerinin büyük bir çoğunluğu 2022 yılında hasat edilen cevizler değil. Özellikle market raflarında gördüğümüz 2022 tarihli ve ABD, Şili ya da Çin menşeli oldukları belirtilen cevizlerin büyük bir çoğunluğunun, bu yılın ürünü olmadığına inanıyoruz. Ekim ya da kasım aylarında hasat işlemi yapılan ürünlerin, ülkemize gelişi yaklaşık beş ay sürüyor. Tüketicilerin, ceviz satın alırken bu kriteri göz önünde bulundurmalarında büyük fayda var. Bu da ancak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üretimden rafa iyi bir takip sistemi kurularak, üretim yerinin ve tarihinin paketin üzerinde bulunmasını zorunlu kılınarak ve gerekli kontrollerin sürekliliğini sağlayarak yapılabilir. Bu çalışmanın hayata geçirilebilmesi için talebimizi de Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletmiş bulunmaktayız.”

Ayrıca CÜD, kaliteli cevizin nasıl anlaşılacağına dair bilgiler de paylaştı. Paylaşılan bilgiler şöyle:

- Taze cevizin hem içi hem de dış kabuğu küflü değildir.

- İç kısmının miktarı daha fazladır.

- Ceviz, iç kabuğundan kolayca ayrılır.

- Rengi daha açıktır ve kolayca dağılmaz.

- Yüzeyi açık renklidir ve oldukça iridir.

- Tüm bunların dışında rengi koyu olan, kolay dağılan ve iç kısmı yok denilecek kadar az olan cevizlerin tercih edilmemesi gerekiyor.