Konuyla ilgili araştırma önergesi hazırladığını belirten Arık, “15 milyon insanın yaşadığı İstanbul'da Canikli'nin adresinden başka adres yok mu? 80 milyonluk Türkiye'de Canikli'nin danışmanları ve yeğeninin kankalarından başka kimse yok mu?” dedi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, TBMM Genel Kurulu’nda dün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından terör örgütüyle iltisaklı olduğu gerekçesiyle el konulan ve kayyum atanan şirketlerle ilgili konuştu. Arık, şunları söyledi:

“Bu güzel ülke 15 Temmuz hain darbe girişimini yaşadı. Ben bugün 15 Temmuz’a giden yolun kilometre taşlarının nasıl döşendiğini de anlatmayacağım. Darbe sonrası iktidar sahiplerinin darbeyi kendileri için nasıl bir lütfa dönüştürdüğünü anlatacağım.

Bu terör örgütüyle iltisaklı olduğu öne sürülen yüzlerce şirkete el konuldu. Bu şirketlere mahkemeler tarafından kayyumlar atandı ancak iktidar bu şirketlere mahkemeler tarafından kayyum atanmasının doğru olmadığını, bu atanan kayyumların şirket yönetimini bilmediğini, dolayısıyla şirketlerin mali yapısında bozulmalar olduğunu öne sürdü; acilen bir tedbir alınması gerektiğini, şirket yönetimi konusunda da tecrübesi ve bilgi birikimi olan kişilerin atanması gerektiğini öne sürerek kanun hükmünde kararnameyle bu yetkiyi mahkemelerden aldı, kendilerine bağladı. Ama buradaki asıl amaç milyonlarca cirosu olan, binlerce kişinin istihdam edildiği bu şirketlere çökmek.

Bakın, nasıl çöküldü, ben size anlatayım. Anlatmaya da memleketim Kayseri’nin en önemli sanayi kuruluşu olan Boydaklardan, yeni adıyla Erciyes Anadolu Holding’den başlayayım. Nurettin Canikli’ye bağlı olan TMSF tarafından holdinge bir kayyum heyeti atanır. Heyetin içinde Ertunç Laçinel’i kurumun CEO’su olarak atar. Bakınız, Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulu Başkanı varken bizzat Nurettin Canikli’nin imzasıyla bütün yetkiler bu CEO’da toplanır. Bu CEO da şirketin Almanya’da bir lojistik merkezi varken kendisinin de vatandaşı olduğu Slovakya’da yeni bir lojistik merkezi kurarak işe başlar. Kendisi ve Adil Kılıç da aynı zamanda bu lojistik merkezinin ortağıdır yani hem bir şirketi yöneteceksiniz hem de bu şirketin iş yaptığı bir lojistik merkezinin ortağı olacaksınız. Gerçi siz alışıksınız bir tarafta Bakanlık yapıp diğer taraftan da eşinizin şirketinden dezenfektan almaya.

“BERG ELEKTRİK’E İCRA TAKİBİ BAŞLATILIYOR, AVUKAT OLAN CUMHURBAŞKANININ BAŞDANIŞMANI SAYESİNDE DOSYANIN ÜSTÜ KAPATILIYOR”

Bakınız Laçinel bununla da yetinmiyor. Boydak Enerji’nin işini ‘Berg Elektrik’ adında bir şirkete veriyor. Bu şirket de yapılmayan işler için peşin para alıyor, iş yapılmış gibi faturalar kesiliyor. Bakınız TMSF de Berg Elektrik’e 4 milyon 532 bin euronun haksız ödendiğini belirterek İstanbul İcra Mahkemesi’nde icra takibi başlatıyor. Sonra ne oluyor biliyor musunuz sayın milletvekilleri? Berg Elektriğin sahibi koşa koşa saraya gidiyor. Bir Cumhurbaşkanı başdanışmanının eşini avukat olarak tutuyor ve bu dosyanın üstü kapanıyor.

“ŞİRKETLERE ATANAN HERKES KEMAL CANİKLİ İLE KANKA”

Ertunç Laçinel'le ilgili hiçbir işlem yapılmıyor, sadece görevden alınıyor, yerine ise Emin Sarıoğlu adında biri atanıyor. Adil Kılıç gibi Emin Sarıoğlu ismini de unutmayın, aklınızda tutun. Diyeceksiniz ki, bütün bunlarla Nurettin Canikli'nin ne alakası var? A grubu imza yetkisi verdiği Ertunç Laçinel, Nurettin Canikli'nin yeğeni Kemal Canikli'yle kanka, tam 9 kez aynı uçakla yan yana seyahat etmişler. Ne tesadüftür ki Laçinel'in yerine yönetim kurulu üyesi olarak atanan Emin Sarıoğlu da Kemal Canikli'yle kanka, hatta atanan tüm kayyumlar Kemal Canikli'yle kanka. Bu, Ertunç Laçinel, Kemal Canikli. Bu, Emin Sarıoğlu, Kemal Canikli. Bu uyuyan, Adil Kılıç ve Kemal Canikli yani bütün atanan kayyumlarla Kemal Canikli'nin bir dostluğu var. Kemal Canikli kim? Amcasının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne tahsisli aracını kullanıyor. 15 Temmuz 2016'da yani darbe günü Yunanistan'a gidiyor, adalarda gününü gün ediyor, sonra da utanmadan sıkılmadan geliyor, 15 Temmuz günü meydanlarda kahramanlık fotoğrafları, pozları veriyor.

“ŞOFÖRÜNÜ DE YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLARAK ATIYOR”

Hani, mahkemelerin atadığı kayyumlar şirketlerin mali yapısını bozuyor ya, şirketleri zarara uğratıyorlardı ya, tecrübesi ve bilgi birikimi olanlar şirketlere atanacaktı ya, Canikli hiçbir yakınını şirketlere almamıştı ya… Yine Kayseri'mizdeki Koza Altına kimler atanmış? Sanki memleketimde hiç insan kalmamış gibi eşinin kuzeni ve aynı zamanda da danışmanı olan Hanife İrem Sarp'ı. Başka kimi atıyor? Danışmanı İsmail Özkaya'yı. Bakınız, şoförünü de unutmuyor, şoförü Fatih Salihpaşaoğlu'nu da hem Koza Altına hem de Akın Çorap’a Yönetim Kurulu üyesi olarak atıyor. Boydak soygununda yer alan Adil Kılıç'ı da Akın Çorap’a atıyor.

“ŞİRKETLERİN HEPSİ CANİKLİ’NİN ŞİRKETİ İLE AYNI ADRESTE”

Ne tesadüftür ki kurulan bu şirketlerin hepsi Nurettin Canikli'nin şirketiyle aynı adreste ama amca yeğen Canikli'nin kredi kartları da kredi kartı ekstreleri de bu adrese gidiyor. Sayın milletvekillerim, metrekareye en çok şirketin düştüğü bu adresi yani Üsküdar'daki Palmiye Apartmanı'nın 1'inci katını unutmayın. Öyle ki bu şirketi denetleyen şirketlerin adresi de Palmiye Apartmanı No: 1. Simin Tekstil... Akın Çorap’ın içini boşaltmak için ‘Simin Tekstil’ isimli bir firma kuruluyor -iyi dinleyin lütfen- bakın, önce Akın Çorap’ın Genel Müdürü Kenan Alkaya Simin Tekstil’e transfer ediliyor. Ayrıca, yine, Akın Çorap’ın Yönetim Kurulu üyesi olarak atanan, Boydak soygununda da yer alan Adil Kılıç da Simin Tekstil’in kuruluşunda yer alıyor. Akın Çorap’ın Yönetim Kurulu üyesi ama Simin Tekstil adına da Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ihaleye giriyor. Canikli, Simin Tekstil’le bağının olmadığını ileri sürüyor ama Simin Tekstil ile Canikli'nin şirketi aynı adreste; böyle tesadüf olur mu? Palmiye Apartmanı No: 1.

“CANİKLİ EL KONULAN ŞİRKETLERLE BAĞI OLMADIĞINI ANLATIYOR AMA BU BELGE ONLARI YALANLIYOR”

15 milyon insanın yaşadığı İstanbul'da Canikli'nin adresinden başka adres yok mu? 80 milyonluk Türkiye'de Canikli'nin danışmanları ve yeğeninin kankalarından başka kimse yok mu? Sonra da utanmadan ‘Tecrübe ve bilgi birikimiyle bu değişikliği yaptık’ diyorsunuz. Başka hangi şirketler var? Bakınız, Iras Yapı. Ortağı Emin Sarıoğlu. Emin Sarıoğlu'nu hatırladınız mı? Boydak Holding’e de yönetim kurulu üyesi olarak atadıkları kişi. Iras Yapı’nın adresi de yine Nurettin Canikli'nin ofisiyle aynı adres: Palmiye Apartmanı No:1. Ve bu Iras Yapı, Koza Altın’la iş yapıyor, teminat mektubunu da Halk Bankası’ndan ödetiyorlar, yazıklar olsun. Adres, bildiğiniz aynı adres: Palmiye Apartmanı No:1. Yine başka bir şirketten bahsetmek isterim: Knot Enerji. Adresi, bildiğiniz, yine aynı adres: Palmiye Apartmanı No:1 Sahibi kim? Furkan Akçadağ. Furkan Akçadağ aynı zamanda Akçadağ İnşaat’ın da sahibi. Bu firma da Koza Altın da yani Fatih Salihpaşaoğlu'nun imzasıyla yani Canikli'nin Koza Altın’a yönetim kurulu başkanı olarak atadığı şoförün imzasıyla, o günün parasıyla yaklaşık 10 milyon lira para transfer ediliyor. Sonra Canikli çıkıyor, TMSF tarafından el konulan şirketlerle hiçbir bağının olmadığını, para transferinin olmadığını, hiçbir yakınını açıklamadığını anlatıyor ama bu belge onları yalanlıyor.

“ARAŞTIRMA ÖNERGESİ HAZIRLADIM”

Biliyorum kafanız çok karıştı. Kafa karışıklığını ortadan kaldırmak için bu konuda bir araştırma önergesi hazırladım. Siz değerli milletvekillerinden de bu önergeme destek vermenizi istiyorum.”