İzmir Tabip Odası, TMMOB, İzmir Barosu ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), 27 Ekim tarihinde bilirkişi incelemesinin yapılacağı "Çeşme Turizm Projesi"ne karşı İzmir Mimarlık Merkezi'nde basın açıklamasında bulundu.

Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, çılgın projelerle yaşam alanlarının yağmalandığını belirtti.

"ANAYASAYA AYKIRI"

MA'nın aktardığına göre, doğal yerlerin korunması gerekirken, inşaat, turizm, sanayi, madencilik ve enerji sektörlerinin baskısı altında plansız yapılaşma ve talana maruz bırakıldığını ifade eden Çamlı, şöyle devam etti: 

"Çeşme Turizm Planı olarak sunulan proje bilimsel dayanaktan yoksun, kamu ve doğa yararına aykırıdır. Kamu kullanımına açık ve devlete ait olan kıyıların, hatta tapuda kaydı olmayan deniz alanlarının turizm amaçlı bölge ilan edilmesi ve hatta özel kullanıma tahsis edilmesi; Başta Anayasa olmak üzere mevzuata aykırıdır."

"RANTA HİZMET PROJESİ"

Kalkınma ve turizmin gelişmesi adı altında sunulan projenin İzmir halkını yoksullaştıracağını, nefessiz bırakacağını belirten Çamlı, "İklim krizinin sebep olduğu doğal süreçlerin olumsuz sonuçlarının artarak hızlanmasını sağlayacak ve sermaye sahiplerinin elinde köleleştirecektir. Bu sadece bir doğa yıkımı değil aynı zamanda kentimizin ve tüm ülkenin doğal zenginliklerini bir avuç sermaye sahibine kurban eden; sosyal adalet, çevresel adalet gibi temel yaşam ilkelerine aykırı planı, bir turizm planı olarak, kamunun alanlarını ve kaynaklarını kısa vadeli rant politikalarının hizmetine sunmaktır" diye konuştu.

27 EKİM'E ÇAĞRI

Çeşme projesine karşı çıkmanın her yurttaş ve kurumun görevi olduğunu söyleyen Çamlı, 27 Ekim'de yapılacak bilirkişi keşfine herkesin katılmasını istedi. Çamlı, şu çağrıda bulundu: 

"İzmir için, yaşam hakkımız, geleceğimiz, yaşam alanlarımız için, Çeşme Projesi'ne dur diyeceğiz."