İzmir’in Çeşme ilçesi Germiyan Köyü’nde ormana, antik eserlere zarar veren Güral Porselen Firması protesto edildi.

Çeşme Germiyan’da mahkeme kararına rağmen RES tesisi kurmak için ormana, antik eserlere zarar veren Güral Porselen Firması İzmir, Çeşme, Urla’dan gelen çevreciler, STK temsilcileri ve Germiyan yerli halkı ile birlikte Germiyan’da protesto edildi.

MAHKEME KARARINA RAĞMEN ORMANA YOL AÇMAYA BAŞLADILAR

Çeşme-Germiyan Çevre grubundan Dr. Ahmet Güler’in bildirdiğine göre, Germiyan Muhtarı Işık Kaya Germiyan-Kislecik mevkiininde Güral Porselen firmasının 2016’da inşa etmeye kalkıştığı Rüzgâr Enerjisi tesisini karşı açtıkları davayı kazandıklarını söyledi. Muhtar Kaya, mahkemenin ÇED olmandan tesis kurulamayacağı kararını verdiği halde Ağustos 2020 başında aynı firmanın ÇED izni almadan ormana yollar açmaya başladığını ve SİT koruma alanı bölgesinde antik Roma eserlerine müze denetim ve izni olmadan zarar verildiğini ifade etti.

“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARI İPTAL EDİLMİŞTİ

BirGün'ün haberine göre, Güral Porselen A.Ş. tarafından kurulmak istenen RES için önceki yıllarda alınan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 2016/969 E sayılı dosyaca “iptal” kararı verilmişti. Çeşme Belediyesi tarafından 16.08.2020 tarihinde inşaat yasağı nedeniyle durdurulan çalışmalar, Valilikten alınan ‘Kamu Yararı Var’ izni ile birkaç gün sonra tekrar başladı. 2016’da davayı kazanan çevre avukatları Güral Porselenin sunmuş olduğu belgelerin geçersiz olduğunu, inşaatın yasalara aykırı olarak devam ettiğini, tekrar dava açacaklarını belirttiler.

İŞ MAKİNALARI İLE YOLU KAPADILAR

Germiyan köy kahvesinde toplanan 150’nin üzerinde katılımcı daha sonra Germiyan Kislecik mevkiindeki tahribat alanına gitti. Güral Porselen çalışanları protestocuların alana girmemeleri için iş makinaları İle yolu kapattılar ama çevreciler yine de arkeolojik sahaya ulaştılar. İnşaat sahasında Antik Roma devrinden kalan Roma Mezarları, antik su kuyusu ve antik kilise temellerinin tahrip edildiğini tespit ettiler. Burada bir konuşma yapan Arkeolog Elif Koparal da bölgenin arkeolojik açıdan çok önemli bir bölge olduğunu, bu bölge için 2016’da hazırladığımız raporlar ne yazık ki sümen altı edilmiş dedi. Güral porselenin jandarma çağırması üzerine protestocular sahayı terk etmek zorunda kaldılar.