Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüştü.

Görüşme sonrası ortak basın açıklaması yapan Lavrov ve Çavuşoğlu, "Savaşın müzakereler yoluyla sona erdirilmesi lazım. Müzakerelere dönmek için zemin oluştuğunu görüyoruz” diye konuştu.

LAVROV, UKRAYNA'YI SUÇLADI

Lavrov, “Ukrayna tarafı, mayınsızlaştırma faaliyetlerine başlamaya hazırsa, biz de buna hazırız. Türk askeri makamlarıyla da bu sürecin detaylarını görüşüyoruz. Bu çok ufak bir problem, bizim tarafımızdan herhangi bir engel yok, biz engel oluşturmuyoruz. Gemilerin çıkışına engel oluşturmuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Lavrov, olası Suriye operasyonuna da değinirken, “Türk dostlarımızın, dış güçler tarafından Suriye sınırında oluşturulan tehditlerle ilgili hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. Uluslararası toplum Suriye’deki şartları ağırlaştırıyor. ABD, Suriye’de gayri meşru şekilde bir takım örgütleri besliyor” dedi. Lavrov, Suriye ile ilgili sıradaki toplantının Temmuz ayında yapılacağını vurgularken, “Mevlüt Bey görüş ayrılıklarımız olduğunu dile getirdi ancak biz her zaman karşılıklı olarak saygılı harekat etme taraftarıyız” diye konuştu.

ABD'NİN SURİYE KISITLAMALARINDAN YAKINDI

Lavrov ayrıca Suriye sorununda ABD'ye dönük şu suçlamaları yaptı:

"ABD gayrimeşru şekilde birtakım örgütleri besliyor. Çok iyi biliyorsunuz bazı tehditlerin sınırlarımıza dayandığını. Bu konudaki işbirliğine devam edeceğiz. Muhalefeti temsil eden heyet daha yapıcı olmaya çalışıyor ama ABD'nin "Hiçbir şekilde, Esad rejimi Suriye'yi yönetirken kısıtlamaları kaldırmayacağız" açıklaması var. Halbuki Suriye'nin toprak bütünlüğünün gözetilmesi lazım. Uluslararası toplum biraz daha faal olmalı, Suriye'deki şartları ağırlaştırıyorlar. Ülkeyi bu kısıtlamalarla boğuyorlar. İnsani yardım bile doğru düzgün yapılmıyor."

Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelere dönmek için zemin oluştuğunu görüyoruz. Her iki taraf da mutabık kalırsa, biz de kolaylaştırıcı ülke olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız." dedi.

BM PLANI KONUSUNDA MUTABAKAT SAĞLANDI

Çavuşoğlu tahıl krizine ilişkin görüşlerini ise şöyle ifade etti:

"Ukrayna tahılının uluslararası piyasaya ihraç edilebilmesi için çeşitli fikirler ortaya çıktı. BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizma var. Bu planı makul buluyoruz ve uygulanabilir bir plan olarak görüyoruz. Ukrayna tahıl ürünlerinin piyasalara ulaştırılması karşılığında Rusya'nın ihracının önündeki engellerin kaldırılması talebini de haklı bir talep olarak görüyoruz. Dünyanın hem Ukrayna hem de Rusya'dan ihraç edeceği ürünler varsa bunun önünü hep birlikte açmamız gerektiğine inanıyoruz.

SURİYE KONUSUNDA FİKİR AYRILIĞI

Çavuşoğlu ayrıca Suriye'ye ilişkin de "Suriye'nin kuzeyinde bize yönelik PKK/YPG'nin artan tehdidi var. Buna karşı tedbir almamız gerekiyor. Daha önce hem ABD hem Rusya ile Ekim 2019'da vardığımız mutabakatlar var. Bunların uygulanması gerektiğini de ele aldık" şeklinde konuştu.