Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çekya’nın başkenti Prag’da mevkidaşı Jan Lipavsky ile ortak basın toplantısında; İtalya’da kaybolan içinde 4 Türk vatandaşının olduğu helikoptere ilişkin “Biraz önce haber geldi. Helikopterin düştüğü bölge bulunmuş ancak henüz helikopterdeki kişiler hakkında bir bilgi edinemedik. Yakından takip ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Çekya ziyareti kapsamında başkent Prag’da Çekya Dışişleri Bakanı Lipavsky ile görüştü. Bakanlar, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yaptı. İlk olarak söz alan Lipavsky, şöyle dedi:

“Bir Türk Dışişleri Bakanı’nın 13 uzun yıldan sonra Çekya’ya gerçekleştirdiği ilk ziyaret olmuştur. Türkiye elbette ticari ortaklarımız arasındadır.  

LİPAVSKY: TİCARET HACMİMİZ 100 MİLYAR ÇEK KRONUNU BULDU

Temaslarımız esnasında ülkelerimiz arasındaki ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizi görüştük. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmimiz şu anda 100 milyar Çek kronunu bulmuş durumdadır.

Sayın Bakan’a şunun tekrarladım ki, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği, batı demokrasilerini Rusya’ya karşı güçlendirecektir. Aynı zamanda NATO’nun savunma kabiliyetini de bu üyelerin arttıracağından eminim.”

ÇAVUŞOĞLU: NATO’NUN KARŞISINDA İKİ DÜŞMAN VAR, RUSYA VE TERÖR ÖRGÜTLERİ

Türkiye NATO’ya en çok destek sağlayan ilk beş ülkede. Türkiye NATO’nun açık kapı politikasını her zaman desteklemiştir. İki ülke var. NATO’nun karşısında iki düşman var: Rusya ve terör örgütleri. Bunların dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Beklentilerimizi ve endişelerimizi açık ve net bir şekilde her iki ülkeye de ilettik. Türkiye’nin tutumu gayet açık ve net. Türkiye’nin güvenlik endişelerinin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha söyledim.

Çekya, AB Konsey Dönem Başkanlığı’nı üstlenmeye hazırlanıyor. Kendilerine başarılar diliyoruz.”

“HELİKOPTERDEKİ KİŞİLER HAKKINDA BİLGİ EDİNEMEDİK, YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Basın toplantısının ardından Çavuşoğlu, Ukrayna’daki tahıl yüklü gemilerin tahliyesi ve içinde dört Türk vatandaşının bulunduğu İtalya’da kaybolan helikoptere ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Bu ihracatın önündeki engellerin kaldırılması, özellikle en az gelişmiş ülkeler bakımından hayati derecede önemli. Mesajlarımızı gayet açık bir şekilde ilettik. Rusya’dan geri dönüş bekliyoruz.

Büyükelçimiz ve başkonsolosumuz bölgede. Helikopterin kaybolduğu bölgede araştırmalar vardı. Geniş bir alan. Biraz önce haber geldi. Helikopterin düştüğü bölge bulunmuş ancak henüz helikopterdeki kişiler hakkında bir bilgi edinemedik. Yakından takip ediyoruz.”