Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'dan satın alınan S-400'ler konusunda ABD ile 'ortak çalışma grubu' oluşturulduğunu ve teknik görüşmelere başlandığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da düzenlediği 2020 yılına ilişkin dış politika değerlendirme toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Türkiye'ye yönelik S-400 yaptırımlarını hayata geçiren ABD'den yaptırımları ele almak için çalışma grubu kurulması teklifi geldiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin teklifi kabul ettiğini ve teknik düzeyde görüşmelerin başladığını da aktardı.

"NE YAPABİLECEĞİMİZİ DOST DA DÜŞMAN DA GÖRDÜ"

"Meşru çıkarlar için adım attığımız zaman herkesi memnun etmediğimizi gördük. Ama bizim önceliğimiz milletimizin çıkarlarını korumaktır. Doğu Akdeniz de bunlardan biridir. Bize rağmen bir şey yapılamayacağını, sadece Doğu Akdeniz'deki ülkelere, sadece AB'ye değil herkese gösterdik. Ne yapabileceğimizi dost da düşman da gördü. Ama bizim arzumuz Doğu Akdeniz'in barış ve istikrar bölgesi olması. O nedenle de Cumhurbaşkanımızın, AB'ye teklif ettiği çok taraflı konferans için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

"KIBRIS'TA BUGÜNE KADAR FEDERASYON SEÇENEĞİ TÜKETİLDİ"

Kıbrıs'ta kalıcı çözüm bizim arzumuz. Bugüne kadar federasyon seçeneği tüketildi, biz de egemen eşitlik kavramını öne çıkardık. KKTC'deki seçimler iki devletli çözüm isteğini teyit etmiş oldu. İki devletli çözümü Rum tarafı da istiyor. Anastasiadis bize daha önce bu isteğini aktarmıştı. En son yine Rum patriği de en iyi çözümün iki devletli çözüm olduğunu söyledi. Burada esas sorun muhataplarımızın dürüst ve ilkeli olmaması. Biz tüm müzakerelerde şeffaf ve samimi olduk. Sonuç olarak tüm bu konuları kendi aramızda gayrı resmi bir toplantıda konuşmamız ve neyi müzakere edeceğimize karar vermemiz gerekiyor.

"BİZ AVRUPA'NIN BİR PARÇASIYIZ"

AB ile ilişkilerimizde inişler, çıkışlar oldu. Ama 2020 özellikle Yunanistan ve Rum Kesimi'nin ve daha sonra Fransa'nın katılımıyla gergin geçen bir yıl oldu. Ama son zirveyle birlikte sağduyunun hakim olduğunu görüyoruz. Elbette sonuç bildirgesinde memnun olmadığımız hususlar var. Seneye ilişkilerin daha pozitif ortamda yürütülmesi için biz hazırız. Biz açılımlar yapıyoruz, dünyanın her yerine ulaşıyoruz. Nasıl diğer Avrupa ülkeleri herkesle iyi ilişkiler kurmaya çalışıyorsa, biz de bunu yapıyoruz. Biz Avrupa'nın bir parçasıyız."

"TEKLİF ABD'DEN GELDİ"

ABD ile ilişkilerimiz varolan sorunların gölgesinde geçti. CAATSA yaptırım kararını açıkladılar. Siyasi olarak da hukuki olarak da yanlış bir karar. ABD yaptırım kararından sonra, daha önce bizim teklif ettiğimiz ortak çalışma grubu kuralım teklifi şimdi ABD tarafından geldi. Biz her zaman diyalogdan yana olduğumuz için o teklife de evet dedik. Ve uzmanlar düzeyinde görüşmeler de başladı. 2021 yılında yeni yönetimde ilişkilerimizi daha sağlıklı götürme konusunda biz hazırız.

"RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZ OLUMLU ŞEKİLDE SÜRÜYOR"

Rusya Federasyonuyla ilişkilerimiz olumlu şekilde sürüyor. Dün Soçi'deydik. İkili konuların yanında Suriye, Libya ve Yukarı Karabağ konularında görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye hem Avrupa'yla hem Rusya'yla ilişkilerini dengeli ve sağlıklı bir şekilde yürütebilir." Çavuşoğlu, İsrail'le normalleşme anlaşmalarına ilişkin ise, "Filistin davası pahasına olan gelişmelerin hepsine karşıyız" ifadelerini kullandı.