Brüksel’de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin "AB ile yeni bir sayfa açmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belçika’nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve bazı komisyon üyeleriyle bir araya geldi. Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşmesinden sonra AB Komisyonu’na geçti. Çavuşoğlu, burada AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'in yanı sıra Komisyonun Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile görüştü. Söz konusu toplantılar basına kapalı yapıldı.

"18 MART 2016 MUTABAKATINI GÜNCELLEMEK GEREKİYOR"

Çavuşoğlu, Borrell ile yaptığı görüşme hakkında sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "AB ile yeni bir sayfa açmak istiyoruz. 18 Mart 2016 Mutabakatını tüm unsurlarıyla güncellemek gerekiyor. Pozitif gündem için birlikte çalışmalıyız. AB Konsey ve Komisyon Başkanlarının ziyaretinin hazırlıklarını ele aldık" ifadesini kullandı. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas da Çavuşoğlu ile görüşmesi hakkında sosyal medyada paylaşımda bulundu. Schinas, gelecekteki fırsatlar ve zorluklar hakkında yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "Göç, güvenlik, halklar arasında temaslar, Erasmus iş birliği yenilenmiş Türkiye-AB gündeminin merkezinde. Olumlu adımlar atma zamanı geldi" diye konuştu.

AP'DEN DEMİRTAŞ KARARI

Çavuşoğlu temaslarda bulunduğu saatlerde Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye konusunda karar tasarısını görüşüp kabul etmiş, tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısı yinelenmişti. Kararda ayrıca hak ve hürriyetler konusunda da endişeler dile getirilmişti.