Tek Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan Cargill işçileri, "İnsanların iki dudağı arasında kapının önüne konmak kaderimiz değildir. Direnişimiz bunun içindir" açıklaması yaptı.

Bursa Orhangazi’de bulunan Cargill Fabrikası’nda Tek Gıda-İş’e üye oldukları için işten atılan 14 kişinin başlattığı direniş 893 gündür devam ediyor. Her hafta farklı bir noktada açıklama yapan işçiler, bu hafta da Cargill'in müşterisi olan Mondelez firmasının İstanbul Ataşehir’de bulunan genel müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Bizimkisi bir ‘hak’ hikayesi, mahkeme kararını uygula Cargill” pankartı açılırken, sık sık “Direne direne kazanacağız” ve “İş, ekmek yoksa barışta yok” sloganları atıldı. Birçok sendika ve siyasi parti üyesi de açıklamaya destek verdi.

“DİRENİŞİMİZ BUNUN İÇİNDİR”

Açıklamada konuşan Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, "İnsanların iki dudağı arasında kapının önüne konmak kaderimiz değildir. Direnişimiz bunun içindir" dedi. Tek Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri İbrahim Ören ise, Cargill’de işçilerinin sendikaya üye olarak 2018’de örgütlenmelerini tamamladığını ve Çalışma Bakanlığına yetki başvurusu talebinde bulunulduklarını anımsattı. Başvurunun hemen ardından baskıların arttığını belirten Ören, işvereninin hukuka aykırı bir şekilde yetki tespiti başvurusundan bir ay sonra 14 işçiyi "kota fazlalığı ve daralma" bahanesiyle işten çıkardığını ifade etti.

“SENDİKALI İŞÇİ İSTEMİYORSUNUZ”

"Sizler asla dürüst davranmıyorsunuz" diye işverene seslenen Ören, şunları söyledi: “Çünkü işten çıkartılan arkadaşlarımız sizlere yıllarca emek veren, hatta sizin performanslarını beğenerek ödül verdiğiniz arkadaşlarımızdı. Çünkü sendika gelirse, dürüst çalışmak zorundasınız, adaletli olmak zorundasınız, yıllarca emeğini sömürdüğünüz işçinin refah payını yükseltmek zorundasınız. Hak ve özgürlüklerine sahip çıkan bir işçiyi asla istemiyorsunuz." Ören, Cargill şirketinin sendika düşmanlığını bırakarak, atılan işçileri işlerine iade etmesi gerektiğini ifade etti. Ören, şöyle devam etti: "Sendika isteyen Cargill işçisi sendika ile mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. İşçi hak ve özgürlükleri, patronların insafına, yerel yöneticilerin sorumsuzca aldığı kararlara teslim edilmeyecek kadar değerlidir ve biz bu değer uğruna her türlü kavgayı vermeye devam edeceğiz.” Daha sonra Mondelez firması yöneticilerine durumlarını anlatan bir mektup veren işçiler, Cargill Merkez Ofisinin önüne geçerek oturma eylemi yaptı.