Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu işgal müdahalesi 4. gününde. Başkent Kiev dahil birçok ilde hava saldırıları devam ederken, tüm dünya iki ülke arasında yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ediyor.

ABD başta olmak üzere AB, ve NATO ülkeleri Putin yönetimindeki Rusya'ya yaptırım kararlarını ard arda açıklarken, Kiev ve Moskova arasındaki diplomatik girişimlerden ise henüz olumlu bir sonuç elde edilemedi. 

00.15 - AGİT'TEN TAHLİYE İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Kiev sakinlerinin tahliye edilebilmesi için ateşkes çağrısında bulundu.

23.35 - BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDEN YILLAR SONRA İLK KEZ TOPLANMA KARARI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 193 üyeli Genel Kurulu, yıllar sonra olağanüstü toplama kararı aldı.

23.15 - "KİEV KUŞATILDI" HABERİNE YALANLAMA

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko'nun sözcüsü, Associated Press röportajındaki "Kiev kuşatıldı" sözünü yalanladı. Sözcü, Klitschko'nun "Kiev'in savaşmaya hazır olduğunu söylediğini aktardı, "Kiev'in kuşatıldığı" bilgisinin "yalan ve manipülasyon" olduğunu ifade etti.

23.10 - ABD MOSKOVA BÜYÜKELÇİLİĞİ: RUSYA'DAN DERHAL AYRILIN

ABD’nin Moskova Büyükelçiliği’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, “Rusya’ya ve Rusya’dan uçuşları iptal eden havayolu şirketlerinin sayısı giderek artıyor. Birçok ülke de Rus uçakları için hava sahasını kapattı. ABD vatandaşları, henüz ticari seçenekler varken Rusya’dan derhal ayrılma olasılığını değerlendirmeleri gerekiyor” ifadesini kullandı.

23.00 - KİEV'E 65 KM UZAKLIKTA EN AZ 5 KM UZUNLUĞUNDA RUS KONVOYU

Amerikan teknoloji şirketi Maxar'a ait uydu, Kiev'e 65 km uzaklıkta en az 5 km uzunluğunda bir Rusya konvoyu saptadı. The New York Times'ın haberine göre; konvoyda zırhlı araçlar, tanklar ve akaryakıt tankerleri bulunuyor. 

22.55 - AB'DEN UKRAYNA'YA 500 MİLYON EUROLUK SİLAH VE EKİPMAN YARDIMI

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ordusuna 500 milyon euro değerinde silah ve askeri ekipman yardımı yapacağını duyurdu.

22.25 - SPUTNİK BELARUS: GÖRÜŞME DAHA BAŞLAMADI

Sputnik Belarus'a konuşan bazı kaynaklar, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin henüz başlamadığını, Ukraynalı heyetin halen görüşmelerin yapılacağı yere ulaşmadığını kaydetti.

22.00 - "ETRAFIMIZ KUŞATILDI"

Ukrayna’nın başkenti Kiev'in Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, AP'ye verdiği ropörtajda, Kiev sakinlerini tahliye etmeyi düşünüp düşünmedikleri sorusu karşısında, “Bunu yapamayız, etrafımız kuşatılmış durumda” dedi.

21.45 - UKRAYNA'DAN DSÖ'YE ÇAĞRI: RUSYA İLE HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNİ DURDURUN

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) Rusya’yla her türlü işbirliğini durdurma çağrısında bulundu.

21.15 - G7 ÜLKELERİ, RUSYAYI SWIFT'TEN ÇIKARIYOR

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından G7 ülkeleri tarafından Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılmasına karar verildi.

20.55 - İSVEÇ, UKRAYNA'YA SİLAH GÖNDERECEK

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Ukrayna'ya askeri yardım yapmaya karar verdiğini söyledi.

20.25 - SPUTNİK'TEN AB'YE TEPKİ : "TÜM İNTERNETİ YASAKLAMALARINI ÖNERİYORUZ"

AB’nin Sputnik radyosu ile RT televizyonunu yasaklama kararına Sputnik haber ajansından, “Avrupa Birliği’ne bu yarı tedbirlerle yetinmemeyi, tüm interneti yasaklamalarını öneriyoruz" tepkisi geldi.

Rossiya Segodnya medya grubu ve RT Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, “RT ve Sputnik’in AB’de yasaklanması bağlamında, tüm ülkelerde bizim için özveriyle çalışan ve çalışmaya devam eden hiç bir kişi işten çıkarılmayacak. Yasaklar koşullarında işimizi nasıl yapacağımızı biliyoruz. Bizi sekiz yıldır buna hazırlayan bu özgürlük severleriydi” diye açıkladı. 

19.40 - AB KOMİSYONU BAŞKANI: HAVA SAHAMIZ RUSLARA KAPANACAK

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Hava sahamız Ruslara kapanacak. Buna, Rus oligarkların uçakları da dahilHava sahamız Ruslara kapanacak" açıklamasında bulundu. Ayrıca AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Rus güçlerin Ukrayna'ya giriş için kullandığı Belarus'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını da açıkladı. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Sputnik ve Russia Today ile bunlara bağlı medya kuruluşlarının AB'de yasaklanacağını bildirdi.

AB TARİHİNDE İLK: SİLAH ALIM VE TESLİMATI FİNANSE EDİLECEK

Ayrıca von der Leyen, AB'nin tarihinde ilk kez savaştaki bir ülke için silah alımı ve teslimatını finanse edeceklerini açıkladı. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Belarus'a da yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de alınacak tedbirlerle Rusya Merkez Bankası rezervlerinin yarıdan fazlasının bloke edileceğini bildirdi.

18.45 -UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ AÇIKLAMA YAPTI

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasily Bodnar, Ankara Büyükelçiliği binasında yaptığı açıklamada Rusya’nın nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsayan Rus Caydırıcı Güçleri’ne verdiği “özel savaş görevi durumuna geçme” emrine ilişkin, “Rusya’nın nükleer silah kullanması bu dünyanın sonu demek olur… Bence bu korkutma aşamasıdır. Dünya, 2. Dünya Savaşı esnasında, Holokost esnasında olanın tekrarlanmasını istemiyorsa müdahale etmesi lazım” dedi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasily Bodnar ayrıca, "Biz, gerçekten bugün Lahey’deki Birleşmiş Milletler Uluslararası Mahkemesi’ne Rusya’nın yaptığı şeylerle bir başvuru yaptık ve savaşa derhal son verilmesini talep ediyoruz. Bunun yanı sıra savaşa son vermek ve müzakereye başlamak için yollar arıyoruz. Rusya’nın ifade ettiği ‘silahları teslim edin’ ültimatomuna inanmadık ve bunu yapmadık. Ama asla ve asla müzakerelerden vazgeçmiyoruz. Savaşa son vermek istiyoruz. Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesini istiyoruz. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Bugün itibariyle tüm savunma araçlarımız işin başında" ifadelerini kullandı.

18.15 - UKRAYNA VE RUSYA GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, Rusya-Ukrayna görüşmesinin başladığını açıkladı.

17.55 - NATO: "MÜHİMMAT TEDARİĞİMİZİ ARTTIRIYORUZ"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Ukrayna'ya uçaksavar ve tanksavar sistemleri ile mühimmat tedariğimizi arttırıyoruz" açıklamasında bulundu.

17.30 - TÜRKİYE DUYURDU: MONTRÖ HÜKÜMLERİNİ UYGULAYACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'daki durumun savaş olduğunu söyleyerek Montrö hükümlerini uygulayacaklarını açıkladı. Peki Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir? Hangi maddeleri içerir? Buradan okuyabilirsiniz.

17.15 - UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA: "BUGÜN RUSYA'YA YARDIM EDEN ÜLKELER TARİHİN KARANLIK SAYFALARINDA YER ALACAK"

Canlı yayında konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dymtro Kuleba, "Ukrayna'daki yabancıları bizlerle birlikte bu savaşı kazanmak için savaşmaya çağırıyoruz. Lütfen kendi büyükelçilerinize başvurun. Her hükümeti uyarmak istiyorum. Yaptırımlar artırılmalı Rusya ve suç örgütü Belarus birliklerini çekene kadar bu yaptırımlar ivedilikle artırılmalıdır. Rusya'ya yaptırımlar yeterli görülmemelidir. Yaptırımlar arttırılmalı ve daha fazla zarar verilmelidir. Bugün Rusya'ya destek veren her ülke tarihin karanlık sayfalarında yer alacak" açıklamasında bulundu.

17.00 - ZELENSKİY, RUSYA'NIN MÜZAKERE TEKLİFİNİ KABUL ETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın müzakere teklifini kabul etti. Ukraynalı diplomatlarken oluşan bir heyet müzakereler için Belarus'a gidiyor. Öte yandan Zelenskiy görüşmeye dair, "Ukrayna ve Rusya'dan oluşan heyetler Belarus sınırında ön koşulsuz bir araya gelecek" açıklamasında bulundu.

14.50- ZELENSKİY LUKAŞENKO İLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Telegram hesabından Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile görüştüğünü açıkladı. Zelenskiy dün yaptığı açıklamada müzakerelerin Minsk'te gerçekleşmesinin tek şartının, Belarus üzerinden yapılan saldırıların durdurulması olduğunu söylemişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonla görüştüğü Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'dan Rus birliklerin Belarus'tan en hızlı şekilde ayrılmasını talep etmişti. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonda yer almadıklarını duyurmuştu.

14.10 - UKRAYNA ORDUSUNDAN SİVİL DİRENİŞÇİLER İÇİN REHBER

 Ukrayna ordusu, sivil direniş hareketine katılan vatandaşlar için bir rehber yayınladı.

Rehberde, "Silahınız veya mühimmatınız olsun ya da olmasın, mümkün olan tüm mücadele yollarını ve araçlarını kullanın" denildi.

Rehberde halktan şunlar istendi:

Yol işaretlerini sökün
Hareketi imkansız kılmak için ağaçları devirin
Ev yapımı yangın çıkarıcı cihazları aktif olarak kullanın
Kilit ulaşım merkezlerini tahrip edin
Gece veya alacakaranlıkta daha aktif olun

14.00 - ODESSA'DA ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR

Ukrayna'nın Odessa kentinde polis kente giriş çıkışı yasakladı. Gazetecilere de yayın yasağı getirildi.

Başkent Kiev'de patlama ve siren sesleri duyuluyor. Ukraynalı yetkililer, şehrin kontrolünün tamamen kendilerinde olduğunu açıkladı.

Vasilkiv şehrinde, Rus saldırısında petrol tankerlerinin bulunduğu depo vuruldu. Kiev yakınlarındaki bölgede halk, zehirli duman riskine karşı uyarıldı.

Odessa kentinde ise, polis kente giriş çıkışı yasakladı. Gazetecilere de yayın yasağı getirildi.

12.40 - UKRAYNA YABANCI GÖNÜLLÜLER İÇİN LEJYON İSMİNDE BİRLİK KURACAK

Ukrayna, Rusya'nın saldırısına karşı mücadele etmek isteyen yabancı gönüllüler için "Bölgesel Savunma için Uluslararası Lejyon" isminde birlik kuruluyor.

Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın saldırısının sadece ülkenin işgali değil Avrupa'ya ve dünya hukuk düzenine karşı bir savaşın başlangıcı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin tüm dünya vatandaşlarına ve Ukrayna'nın dostlarına seslenerek, Ukrayna'yı ve Avrupa'yı Rus saldırısına karşı savunmaya çağırdığı kaydedildi.

11.30 - MACARİSTAN'A SIĞINANLARIN SAYISI 62 BİNİ GEÇTİ

Rusya'nın saldırısından kaçarak Macaristan'a giriş yapanların sayısı 62 bin 736'ya ulaştı.

Macaristan Szabolcs-Szatmar-Bereg polis merkezinin açıklamasında, Ukrayna-Macaristan sınırından 24 Şubat'ta 19 bin 978, 25 Şubat'ta 19 bin 618, dün de 23 bin 140 kişi olmak üzere toplam 62 bin 736 kişinin giriş yaptığı kaydedildi.

11.00 - ZELENSKİY; "RUSYA ULUSLARARASI HUKUK TARAFINDAN YARGILANMALI"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Kiev'deki son duruma ilişkin açıklama yaptı.

Zelenskiy,“Dün gece oldukça şiddetli geçti, sivil altyapıya yönelik bombardımanlar oldu” diyerek saldırı gerçekleşen bölgelerin sivil alanlar olduğunu söyledi. “ Bu bölgelerin askeri alt yapı ile alakası yok” dedi.

“Şu anda vatandaşlarımız korkunç şartlar altında. En son böyle şartlar Ukrayna’da 2. Dünya Savaşı’nda görüldü.”

Kremlin’le yapılacak görüşmeye değinen Zelenskiy,“Bu ülkeyi kurmak bizim onlarca yılımız aldı. Bugün çok şeye karar verilecek. Kendi çocuklarınızın gözüne nasıl bakacaksınız?” dedi.

“Müzakerelerin başka lokasyonlarda yapılmasına açığız”

Rus birliklerin ambulanslar dahil her yere saldırdığını vurgulayan Zelenskiy, müzakerelere dair de konuştu.

“Rusya ile müzakerelerin Minsk’te yapılması ancak Rusya’nın Belarus’tan saldırı yapmaması durumunda mümkün olabilir. Müzakerelerin, Ukrayna’ya saldırganlık göstermeyen başka losyonlarda yapılmasına açığız.”

Zelenskiy konuşmasında Belarus'a seslendi.

“4 gün önce Belarus tarafından roketler saldırdı. Askeri araçlar bizim evlerimizi hedef aldı. Herkes uyuyordu ama biz uyanıktık. Biz artık uyuyamıyoruz çünkü vatanımızın özgürlüğü için savaşıyoruz.

Eğer sizin tarafınızda böyle saldırgan bir durum olmasaydı biz sizin ülkenizde görüşebilirdik. Belarus olun Rusya olmayın. Sizin için özgür ve güvenilir bir ülke olmanızı diliyorum. Bu en önemli kararınız olacaktır.”

Zelenskiy, sivillerin evlerinin de hedef olduğunu söyledi.

"Bize karşı terörist bir eylem uygulanıyor. Onlar sivillere dokunmayacaklarını söylediler ama onlar hepimizi öldürüyorlar. Bu bir merhametsizliktir. Anaokulları, evler, hastaneler hepsi saldırı altında. Rusya'nın suç teşkil eden eylemleri Ukrayna’ya yönelik bir soykırımın işaretidir.

Askerlerimiz ve cesur vatandaşlarımız olmasaydı başarılı olamazdık. Bu adaletli savunmamız teşekkürü hakediyor. Şu an çok samimi konuşacağım. Özgürlüğümüzden daha kıymetli bir şey yoktur."

Ülkelere teşekkür eden Zelenskiy, "Herkes bize yardım etmeye söz verdi. Rusya'yı SWIFT'den çıkarmaya karar verdiler. Polonya Ukrayna'yı Avrupa Birliğine almayı teklif etti."

Zelenskiy,"Biz kesinlikle kazanacağız, yaşasın Ukrayna!" diyerek konuşmasını tamamladı.

10.30 - RUSYA UKRAYNA'DA 975 ASKERİ ALTYAPI TESİSİ YOK EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus askeri birliklerinin Ukrayna'da toplam 975 askeri altyapı tesisini imha ettiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarıyla ilgili açıklama yaptı.

Rus askeri birliklerinin, Ukrayna'nın doğusundaki Novoahtırka, Smolyaninovo'nun yanı sıra Stanitsa Luhanska, Heniçevsk yerleşim birimleri ile Herson Havaalanı'nı kontrol altına aldığını belirten Konaşenkov, Herson ve Berdyansk kentlerinin de bloke edildiğini aktardı.

09.45 - RUS ORDUSU HARKİV'E GİRDİ

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, Rus birliklerinin Harkiv'e girdiklerini açıkladı.

Bölgede sıcak çatışmalarda tahrip olan araçlar var.

Rus askerlerinin Harkiv'de ilerleyişi sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Ukrayna’nın Herson ve Berdyansk şehirlerini ablukaya aldı. 

Harkov Valisi Oleg Sinegubov ise yapmış olduğu açıklamada, "Rus ordusu Harkov'a girdi. Vatandaşlardan sokağa çıkmamalarını, sığınaklarda kalmalarını istiyoruz" dedi

09.00 - BM GÜVENLİK KONSEYİ BUGÜN TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün New York yerel saatine göre 15.00’te yeniden acilen toplanıyor. İki üye, ABD ve Arnavutluk’un talebi üzerine bugün toplanacak olan konseyde, önceki gün Rusya’nın vetosu nedeniyle kabul edilmeyen Ukrayna’yla ilgili karar tasarısının BM Genel Kurulu’nda görüşülmesi için olağanüstü toplantı talebi ele alınacak.

BM tüzüğüne göre, Güvenlik Konseyi’nin daha önce kabul etmediği bir karar tasarısının Genel Kurul’da olağanüstü toplantı talebiyle ele alınması için konseyin beş daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa’nın veto etme hakkı bulunmuyor.

08.00 - UKRAYNA: RUS ORDUSUNA AĞIR KAYIPLAR VERDİK

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’ya ait çok sayıda hava aracının yanı sıra yakıt ve yağ taşıyan bir yük treninin imha edildiğini bildirdi.

Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rus ordusunun gün boyunca üç Su-30 ve iki Su-25 savaş uçağı, 11 helikopter ve iki İl-76 nakliye uçağı kaybettiği belirtildi.

07:15 - BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: BİLANÇO AĞIR

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler'den (BM) ülkedeki sivillerin durumuna ilişkin açıklama geldi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiği ve 240 sivilin ise yaralandığı ifade edildi. Açıklamada, "Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna" inanıldığını belirten OCHA, bunun nedeninin ise birçok can kaybı raporunun henüz tam olarak doğrulanmaması olduğunu kaydetti. 

06.00 - BİDEN YA 3. DÜNYA SAVAŞI YA DA YAPTIRIMLAR

Biden, Brian Tyler Cohen'in Youtube kanalına verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına değindi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ilk kez yaptırım uyguladıklarını dile getiren Biden, "Elimizde iki seçenek var, ya Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatıp Rusya ile tamamen bir savaşa gideceğiz ya da uluslararası hukuku ihlal eden bir ülkeye bedel ödeteceğiz." dedi.

Biden, kimsenin Rusya'ya karşı uyguladıkları ekonomik ve siyasi yaptırımların aniden sonuç vermesini beklemediğini, bu yaptırımların etkilerinin uzun vadede görüleceğini kaydetti.

Rusya'nın amacının NATO'yu bölmek olduğunu ancak bunu başaramadığını belirten Biden, "NATO'nun bir arada durması bir yana, Finlandiya ve İsveç konusunda olanlara bakın. Putin, istediklerinin tam tersi şeylerin yaşanmasına yol açıyor." diye konuştu.

afp41_1645933688_9765