Rusya ordusunun Ukrayna'ya yönelik olarak başlatmış olduğu işgal saldırısı üçüncü gününe girdi. Başkent Kiev olmak üzere gece boyunca bir çok kentte şiddetli çatışmalar devam etti.

Dünya ülkelerinden peş peşe yaptırım tepkileri gelmeye devam ederken, Ukrayna Savunma Bakanlığından yapılan açıklamalarda Rus ordusunun ağır kayıplar verdiği belirtildi.

00.35 - MOLDOVA, SPUTNİK'İ YASAKLADI

Moldova, ülkede yayın yapan Rus Sputnik haber ajansına ait internet sitesi ve radyoyu engelleme kararı aldı.  Ayrıca Sputnik Radyo'nun da 7 Mart itibarıyla yayın yapmasının yasaklandığı belirtildi.

23.10 - LİTVANYA HAVA SAHASINI RUSYA'YA KAPATTI

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, ülke hava sahasının gece yarısından itibaren Rus uçaklarına kapatılacağını bildirdi. Simonyte, "Saldırganların uçaklarına özgür gökyüzünde uçuş yok" ifadesini kullandı. Gün içinde Romanya’da aynı kararı almıştı.

22.50 - YOUTUBE'DAN RUSYA KARARI

YouTube, aralarında televizyon kanallarının da yer aldığı çok sayıda Rus YouTube kanalının para kazanma özelliğini askıya aldı. Şirketten yapılan açıklamada “Ukrayna’daki olağanüstü koşullar ışığında… Son yaptırımlarla birlikte birkaç Rus kanalı da dahil olmak üzere birçok kanalın YouTube’da para kazanma özelliğini duraklatıyoruz” ifadeleri yer aldı.

22.25 - ODESSA'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ukrayna’da başkent Kiev’in ardından Odessa bölgesinde de 19:00-06:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

22.15 - POLONYA SINIRI, ÇOCUKLU AİLELER HARİCİNDE SİVİLLERE KAPATILDI

Ukrayna'dan Polonya'ya sadece çocuklu ailelerin geçmesine izin veriliyor. Sınırın sivillere tamamen açılması için Polonyalı makamlarla görüşmeler yapılıyor.

22.05 - LUGANSK BÖLGESİNDE PETROL TESİSİNDE PATLAMA

Lugank Halk Cumhuriyeti’nin Ateşkes Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi’ndeki ofisine göre, Rovenki kentindeki petrol tesisinde patlama meydana geldi. Sputnik'in haberine göre bir füze saldırısında gerçekmiş olabileceği belirtilen patlamada 200 ton dizel yakıtın yandığı bildirildi.

22.00 - RUSYA 3 ÜLKEYE SINIRLARINI KAPATTI

Rusya üç ülkeye hava sahasını kapattı Rusya hava sahasını Polonya, Çek ve Bulgar uçaklarına kapattığını açıkladı.

21.50 - HOLLANDA'DAN UKRAYNA'YA DESTEK

Hollanda Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya tanksavar silah göndereceğini açıkladı

21.15 - ÇEKYA'DAN UKRAYNA'YA DESTEK

Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, ülkesinin Ukrayna'ya silah ve mühimmat yardımı yapacağını açıkladı. Bakan Cernochova, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ülkesinin, Ukrayna'ya makineli tüfek ve keskin nişancı silahlarının yanı sıra mühimmat sağlayacağını kaydetti.

21.00 - ALMANYA'DAN UKRAYNA'YA TANKSAVAR VE STINGER FÜZESİ

Almanya hükümeti, Ukrayna için stoklarından 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi gönderme kararı aldığını açıkladı.

20.40 - ZELENSKİY: "NE KADA SÜRERSE SÜRSÜN SAVAŞACAĞIZ"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in müzakere organize etmeyi önerdiğini açıkladı. Zelenskiy ardından, "Ülkeyi kurtarmak için ne kadar sürerse sürsün savaşacağız. Bombardıman devam ederken bile... Çocuklar zaten barınaklarda doğmuşsa, şüphesiz savaşta düşmanın şansı yoktur. Ukraynalıların ülkeyi savunma istekliliği işgal senaryosunu bozdu. Ülke özgürleşene kadar savaşacağız" açıklamasında bulundu.

20.10 - "BOĞAZLAR RUS GEMİLERİNİN GEÇİŞİNE AÇIK"

İstanbul Kıyı Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Türkiye'deki boğazların, Rus gemilerinin geçişine açık olduğu bilgisi verildi. Açıklamada, “Boğazlar açık. Bize böyle bir kararın bilgisi gelmedi” ifadeleri kullanıldı.

19.25 - KİEV'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UZATILDI

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sokağa çıkma yasağı pazartesi gününe kadar uzatıldı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko tarafından, Kiev halkının araç kullanmaları da yasaklanırken, "Sokağa çıkma yasağı sırasında sokakta bulunanlar sabotajcı olarak değerlendirilecektir" denildi. Hava saldırısına ilişkin alarmların çalınması durumunda en yakın sığınaklara geçilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, "Metrolar, sığınak olarak kullanılacak" ifadelerine yer verildi.

19.15 - İNGİLTERE VE HOLLANDA, RUSYA'NIN SWIFT İŞLEMLERİNDEN ÇIKARILMASINI GÖRÜŞTÜ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonla gerçekleştirdikleri görüşmede, Rusya’nın uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten çıkarılması olasılığını ele aldıklarını belirterek, “Bugün, Mark Rutte ile görüştüm, kendisine Ukrayna’ya savunma yardımı tedarikini sağlamadaki önemli desteğinden dolayı teşekkür ettim. Ayrıca, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasını ilişkin acil eylemlere duyulan ihtiyacı ele aldık” dedi.

19.02 - RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: "KİEV REJİMİ, SİVİLLERE KONTROLSÜZ ŞEKİLDE MÜHİMMAT DAĞITIYOR"

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kiev rejiminin vatandaşlara kontrolsüz bir şekilde otomatik tüfekler, bombaatarlar ve mühimmat dağıtması ve sivillerin milliyetçi gruplar tarafından çatışmalara dahil edilmesinin kaçınılmaz olarak kazalara ve can kayıplarına yol açacağı belirtildi. Açıklamada, “Kiev rejimi, sivillere kontrolsüz bir şekilde otomatik tüfekler, bomba atarlar ve mühimmat dağıtıyor. Ukrayna halkını bilinçli olmaya, Kiev rejiminin bu provokasyonlarına uymamaya, kendilerini ve yakınlarını gereksiz acılara maruz bırakmamaya çağırıyoruz” denildi.

19.00 - 150 BİNDEN FAZLA UKRAYNALI ÜLKEYİ TERK ETTİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekat başlatmasının ardından 150 binden fazla kişinin Ukrayna'yı terk ettiğini açıkladı.

18.55 - AKAR VE REZNİKOV TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile telefonda görüştü Görüşmede Bakan Akar tarafından Türkiye'nin insani yardım konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edeceği ifade edildi.

17.35 - RUSYA'DAN TÜM BİRLİKLERE SALDIRI EMRİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in müzakereyi reddetmesi üzerine tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildiğini açıkladı ve "Ukrayna tarafı müzakere sürecini reddettikten sonra, bugün tüm birimlere harekat planına uygun olarak her yöne taarruzlarını geliştirme yönünde talimat verildi" ifadelerini kullandı.

17.35 - RUSYA'DAN BOĞAZ AÇIKLAMASI: "RESMİ BİR BİLDİRİM ALMADIK"

Sosyal medyada Zelenskiy'in açıklamasının 'Türkiye Boğazları kapattı' şeklinde anlaşılmasının ardından Rusya'dan da "Türk tarafından Boğazların Rus savaş gemilerine kapatıldığına dair herhangi bir resmi bildirim almadık" açıklaması geldi. Reuters ajansına Ankara'dan konuşan bir yetkili ise , "Türkiye Boğazların Rus gemilerine kapatılması yönünde bir karar almadı" dedi.

16.05 - ERDOĞAN VE ZELENSKİY TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

Erdoğan ve Zelenskiy telefonda görüştü, Erdoğan, daha fazla can kaybının yaşanmamasını ve Ukrayna’nın daha fazla zarar görmemesi için bir an evvel ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini kaydetti. Ardından tweet atan Zelenskiy ise, "'Arkadaşım Cumhurbaşkan Erdoğan ve Türk halkına güçlü destekleri için teşekkür ederim. Rusya’nın savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişinin yasaklanması ve askeri destek Ukrayna için askeri destek son derece önemli. Ukrayna halkı bunu unutmayacak'' dedi.

15.50 - KREMLİN: RUSYA ORDUSU İLERLEMEYE DEVAM EDECEK

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in geçtiğimiz gün askerlere "dur" dediğini ancak Ukrayna tarafının müzakerelere girmeyi reddetmesinin ardından bugün ilerlemeye devam etmelerini söylediğini aktardı. 

14.05 - ZELENSKİY: HERKESE SİLAH VERMEYE HAZIRIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev'in Ukrayna güçlerinin kontrolünde olduğunu söyledi. Zelenskiy, "Gelip bize yardım etmek isteyen kim varsa onları silahlandıracağız" ifadelerini kullandı.

Askeri üniformayla açıklamalarda bulunan Zelenskiy şunları söyledi: 

"Herkese silah vermeye hazırız. Ukrayna'yı savunabilecek herkes burada olsun. Ülkemizi korumaya gelecek olan herkese açığız. Ukrayna'yı savunacak herkes şanlı bir zafere ulaşacaktır."

13.40 - ZELENSKİY SALDIRI PÜSKÜRTÜLDÜ KİEV KONTROLÜMÜZ ALTINDA

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, "Kiev ve şehrin çevresindeki önemli noktaları kontrol altında tutuyoruz" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy açıklamalarda bulundu.

Zelenskiy'in açıklamalarından öne çıkanlar:

Kiev ve şehrin çevresindeki önemli noktaları kontrol altında tutuyoruz.

Ukrayna halkı AB üyelik hakkı kazandı.

Umarım Macarıstan ve Almanya swift kararını desteklemek için yeterli cesarete sahiptir.

Rusya'ya seslenen Zelenskiy, "Binlerce kurban, yüzlerce mahkum neden ölmek için Ukrayna'ya gönderildiklerini bilmiyor" dedi.

13.20 - MACRON BU SAVAŞ UZUN SÜRECEK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dünyanın Rusya ve Ukrayna arasında uzun süre devam edecek bir savaşa hazırlanması gerektiğini söyledi.

Fransa'nın geleneksel tarım fuarında konuşan Macron, ''Size bu sabah itibariyle söyleyebileceğim tek bir şey var; bu savaş uzun sürecek'' dedi.

''Bu kriz uzun sürecek, bu savaş uzun sürecek ve bunun getirdiği tüm krizlerin uzun sürecek sonuçları olacak'' diye konuşan Macron, ''Hazır olmalıyız'' çağrısında bulundu. 

13.00 - LVİV BELEDİYE BAŞKANI SALDIRI PÜSKÜRTÜLDÜ

Lviv Belediye Başkanı, sabah saatlerinde 60 Rus askerinin Brody bölgesine iniş yaptığını ancak püskürtüldüklerini açıkladı.

Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, sosyal medya hesabından, sabah saatlerinde 60 Rus askerinin Brody bölgesine iniş yaptığını ancak Ukrayna askerinin Rus askerlerini püskürttüğünü duyurdu.

Sadovyi, durumun kontrol altında olduğunu belirtti.

12.30 - RUS SALDIRILARINDA  3'Ü ÇOCUK 198 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lİashko sosyal medya hesabından, Rusya'nın Ukrayna'ya olan saldırılarında hayatını kaybeden ve yaralanan Ukraynalılara ilişkin bilgi verdi.

Sağlık Bakanının açıklamasına göre, Rusya'nın saldırılarında 3'ü çocuk olmak üzere 198 Ukraynalı hayatını kaybederken, 33'ü çocuk toplam 1115 kişi yaralandı.

11.15 - TÜRKİYE'DEN UKRAYNA'YA GÖNDERİKEN İLK YARDIM ULAŞTI

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya'nın Ukrayna işgaline ilişkin başkentte Ukrayna'ya destek eylemi düzenledi. Büyükelçi Bodnar yaptığı basın açıklamasında, "Ukrayna'ya Türkiye'den giden ilk yardım ulaştı" ifadelerini kullandı

11.00 - ZHULİANY HAVAALANI VURULDU

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kiev yakınlarındaki Zhuliany Havaalanı'nın füzeyle vuruldu.

10.40-  MELİTOPOL RUSYA KONTROLÜNE GEÇTİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerleri Melitopol şehrini ele geçirdiğini açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının 3'üncü gün. Başta başkent Kiev olmak üzere Ukrayna'nın pek çok şehrine saldırılar düzenlendi. Rus askeri birlikleri başkent Kiev'in sokaklarında gece boyunca Ukrayna güçleriyle çatıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin Melitopol şehrini ele geçirdiğini açıkladı.

Reuters'ın Interfax haber ajansına dayandırdığı haberine göre de Kiev Hidroelektrik Santrali Ukrayna birliklerinin kontrolüne geçti.

09.30 - RUS ORDUSUNA AİT BİR HELİKOPTER İLE 3 UÇAK VURULDU

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 1 helikopter ve 3 uçağın vurulduğunu bildirdi. Başkanlığın Facebook hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait bir helikopter, 2 Su-25 savaş uçağı ve İl-76 nakliye uçağını vurduğu belirtildi.

Rus birliklerinin Kiev bölgesinin Vasilkov kentine paraşütlerle inmeye çalıştığı kaydedilen açıklamada, başkent Kiev sokaklarında çatışmaların sürdüğü aktarıldı.

09.10 - ABD'DEN UKRAYNA'YA 350 MİLYON DOLAR'LIK ASKERİ YARDIM

ABD Başkanı JoeBiden, Dışişleri Bakanlığı'na Ukrayna'ya 350 milyon dolar askeri yardım sağlanması için emir verdi.

09.00 - UKRAYNA AÇIKLARINDA JAPON KARGO GEMİSİ VURULDU

Kyodo ajansına göre, Japonya'nın batısındaki Ehime eyaletine kayıtlı deniz nakliyat firması, Karadeniz'de seyreden Namura Queen kargo gemisinin füze ile vurulduğunu duyurdu.

Ukrayna açıklarında füzenin isabet etmesi sonrası hasar alan Panama bandıralı gemideki 20 Filipinli mürettebattan birinin yaralandığı bilgisi verildi.

08.40 - ÇATIŞMALAR GECE BOYUNCA DEVAM ETTİ

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının 3. günü... Rus askeri birlikleri başkent Kiev'in sokaklarında gece boyunca Ukrayna güçleriyle çatıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in gecenin zor geçeceği ve Kiev'in kaybedilmemesi gerektiği uyarısı sonrasında, şehirde ağırlıklı olarak meskun mahallelerin olduğu bölgelerde sabaha kadar çatışma ve patlama sesleri duyuldu.

NE OLMUŞTU?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle iki gün önce  başkent Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde yerel saatle 04.50'den sonra art arda patlamalar yaşanmıştı.

Ülkenin başkenti Kiev'de çok sayıda patlama meydana gelirken kentte  halkın sığınaklara sığınması için sirenler çalmıştı.

Bazı siviller kenti terk etmeye çalışırken bazıları da metro istasyonları ve evlerinin bodrumlarına sığınmış, banka ve eczane önlerinde kuyruklar oluşmuştu.

Rusya'nın saldırısına dünyadan birçok tepki gelirken, birçok sivilin de yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.